Dostupni linkovi

Abazović: Ako smijene ministra policije oborićemo Krivokapićevu Vladu


Potpredsjednik Vlade Crne Gore  Dritan Abazović 
Potpredsjednik Vlade Crne Gore  Dritan Abazović 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da neće dozvoliti da se policijom Crne Gore upravlja iz Srbije i poručio da će ukoliko se smijeni ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, oboriti Vladu premijera Zdravka Krivokapića.

“Rekao sam više puta i premijeru i kolegama u Vladi i ponavljam da ako se pređe crvena linija, a posljednjim događajima, mislim da su oni to liniju nagazili. Još jedan korak unaprijed i nije nemoguće da nećemo imati novog ministra unutrašnjih poslova, ali nije nemoguće da ćemo imati novog premijera. Ja ću nakon toga oboriti Vladu" rekao je Abazović.

On je poručio i da će prestati da podržava Vladu ukoliko smatra da čine nešto što je nepravedno:

"Policijom se neće upravljati iz Beograda i to se neće desiti preko mojih leđa”, rekao je Abazović u intervjuu televiziji Vijesti u četvrtak, 9. septembra.

Smjenu Sekulovića i Brđanina od Krivokapića traži najača stranka vladajuće većine, Demokratski front (DF) koji ima bliske političke odnose sa zvaničnim Beogradom.

Premijer Krivokapić je najavio ispitivanje rada i odgovornosti komandnog dijela bezbjedonosnih službi, tokom ustoličenja Joanikija za mitropolita Srpske pravoslavne crkve na Cetinju 5. septembra, a koje je proteklo uz incidente, poručivši „da niko neće biti pošteđen“.

Procjene ANB-a i Uprave policije su govorile, kako je kazao Abazović, da ustoličenje podrazumijeva visoki rizik, da postoje ljudi koji imaju vatreno oružje, i da se dešavanja sa Cetinja mogu preliti i na druge gradove. Predlog službi bezbjednosti da se ustoličenje izmjesti u neki drugi grad premijer Krivokapić i SPC su odbili što su podržali i vladajuće Demokrate Alekse Bečića.

Abazović je rekao i da je bilo prijetnji protestnim litijama ukoliko se ne omogući ustoličenje u Cetinjskom manastiru.

Brđanin i Sekulović su navodno bili protiv, da se policijskom silom razbijanja blokada i protesta, omogući ustoličenje, zbog visokog bezbjednosnog rizika po mir. Blokada puteva ka Cetinju i protesti koji su počeli dan ranije, ipak su na dan ustoličenja razbijeni jakim policijskim snagama a Joanikije i patrijah srpski Portfirije koji ga je ustoličio do manastira su transportovani vojnim helikopterom uz podršku antiterorističke jedinice.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

U sukobima policije i demonstranata povrijeđeno je preko 50 osoba.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović koji je zadužen za koordinaciju službi bezbjednosti Crne Gore čelnik je Građanskog pokreta URA.

URA je najmanja članica vladajuće crnogorske većine, pored prosrpskog Demokratskog fronta i Demokrata. Te tri partije su predvodile liste koje su na avgustovskim izborima prošle godine osvojile vlast i nakon tri decenije poslale DPS u opoziciju.

Krivokapić je na predlog SPC izabran za premijera, glasovima 41 poslanika ove tri koalicione liste, od ukupno 81 koliko ima crnogorski parlament.

Opozicija predvođena najjačom Demokratskom partijom socijalista predsjednika Mila Đukanovića ima 40 poslanika.

XS
SM
MD
LG