Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore ograničava cijenu bijelog hljeba i dijeli ulje


Vlada Crne Gore ograničila je maksimalnu cijenu bijelog hljeba, a socijalno ugroženi građani besplatno će dobiti pojedine životne namirnice, saopšteno je iz Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER).

Prema toj odluci, maksimalna maloprodajna cijena pšeničnog bijelog hljeba, gramaže od 500 do 600 grama iznosiće pedeset centi, dok će cijena manje vekne (do 400 grama) biti 40 centi.

"Ovom odlukom utvrđuje se maksimalna cijena pšeničnog bijelog hljeba, radi sprečavanja nastanka težih ekonomskih i društvenih posljedica, izazvanih epidemijom COVID-19. Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, a primjenjivaće se do 31. decembra 2021. godine," piše u saopštenju MER-a.

Iz Ministarstva su saopštili i da je Vlada odlučila da 64.000 litara ulja iz uvoza podijeli socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

Ranije je iz Ministarstva finansija saopšteno da će u okviru projekata socijalni bon, najsiromašnijim građanima podijeliti vaučere vrijednosti od 30, 50 i 100 eura, a njima će moći da se trguje u marketu koji bude izabran na javnom pozivu.

Prema posljednjim zvaničnim podacima Monstata potrošačke cijene u junu 2021. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 2,4 odsto.

Porasle su cijene hljeba, brašna, ulja, šećera, mesa, jaja, mlijeka.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluga smještaja, goriva i maziva za motorna vozila, mesa, mlijeka, sira i jaja, usluga ishrane u ugostiteljstvu, šećera, džema, meda, čokolade i slatkiša, farmaceutskih proizvoda, hljeba i žitarica," saopšteno je iz Monstata.

TV Liberty: Tiha poskupljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:11 0:00

Poskupljenja životnih namirnica izazvana su poskupljenjem goriva, koje je od početka godine u Crnoj Gori poskupilo 10 puta, a poslednji put 20. jula.

Minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Crnoj Gori za jun iznosila je za jun 656,9 eura. Prosječna zarada (neto) u maju ove godine iznosila je 530 eura, saopštio je Monstat.

XS
SM
MD
LG