Dostupni linkovi

Akcija u Kotoru: Uhapšeno devet osoba, među njima i policajac


Kotor
Kotor

U velikoj akciji u Kotoru uhapšeno je devet osoba koje se dovode u vezu sa kavačkim klanom.

Nakon sprovedenih izviđajnih radnji po nalogu Specijalnog tužioca, službenici Sektora kriminalističke policije i Specijalnog policijskog odjeljenja danas su uhapsili devet lica: B.S, C.Đ, S.Z, B.A, A.N, A.I, M.T, D.I, Lj.G, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršena krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, davanje mita, zelenaštvo, iznuda, teško djelo protiv opšte sigurnosti, zloupotreba službenog položaja, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, saopštili su iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Kako su mediji ranije prenijeli, uhapšeni se dovode u vezu sa kavačkim klanom. Među uhapšenima je pomoćnik komandira u Odjeljenju bezbjednosti Kotor Zlatko Samardžić, a navodno je priveden još jedan policajac.

Samardžić je osumnjičen da je davao informacije kavačkom klanu, koji prema policijskoj evidenciji vode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer.

Prema nepotvrđenim informacijama, uhapšen je i još jedan pripadnik kotorske policije.

Detalji akcije još nijesu saopšteni, a ranije danas ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Goran Danilović je govoreći o bezbjednosnoj situaciji ocijenio da sve dok se ne pravdi ne privedu vođe kriminalnih grupa, u Crnoj Gori neće biti mira.

Pripadnici specijalne i jedinice kotorske policije jutros su pretresali lokacije bezbjednosno interesantnih osoba u tom gradu.

Policija još nije saopštila detalje akcije, ali se nezavnično saznaje da su na udaru bili prpadnici tzv. kavačkog klana.

Nedavno su u tom gradu u bombaškom napadu stradale dvije osobe - Goran Biskupović, koji je važio za člana takozvanog škaljarskog klana i Miloš Bošnjak, za kog se vjeruje da je samo slučajno u momentu napada bio s njim. To je tek posljednji u nizu zločina u dugogošinjem sukobu dva zaraćena klana.

Kavački klan predvode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, a na čelu klana iz Škaljara su braća Jovan i Igor Vukotić.

O bezbjednosnoj situaciji u Kotoru ranije danas govorio je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović:

“Sve dok se vođe organizovanih kriminalnih grupa sa crnogorskog primirja ne izvedu pred lice pravde, u Crnoj Gori neće biti mira. Mnogo rizikujemo ne bude li svako radio svoj posao. Ali, i tu ću biti jasan: ministar unutrašnjih poslova ima incijativu, predlaže rješenja, ali on nije komandant bezbjednosnih službi. Mnoge od njih funkcionišu potpuno nezavisno od MUP-a. Ministar unutrašnjih poslova nije predsjednik Vlade, ministar predaže rješenja, predsjednik Vlade ima pravo na svoja rješenja, a vidjećemo na kraju ko je bio u pravu”, rekao je Danilović novinarima u Podgorici.

Danilović navodi što je po njemu najbolje rješenje:

“Vjerujem da treba krenuti i od personalnih promjena, cijela država da se uključi, da se povežu i tužilaštvo i policija i sudstvo. Bez te sprege mi ne možemo pobijediti organizovani kriminal. Za mene ta nedovoljno jaka sprega između državnih institucija postoji iz samo jednog razloga, zato što ne postoji politička volja. To je nedopustivo, onda je država kriva”, poručio je Danilović, koji je prije nekoliko dana zvanično zatražio da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

XS
SM
MD
LG