Dostupni linkovi

Novi 'korona' spor Crne Gore i Srbije: Politički o stručnim pitanjima


U Crnu Goru mogu da uđu građani onih država koje održavaju broj zaraženih od Covid-19 na manje od 25 na 100.000 stanovnika, a u tu grupu ne spada Srbija (fotografija sa jednog od crnogorskih graničnih prelaza)
U Crnu Goru mogu da uđu građani onih država koje održavaju broj zaraženih od Covid-19 na manje od 25 na 100.000 stanovnika, a u tu grupu ne spada Srbija (fotografija sa jednog od crnogorskih graničnih prelaza)

Crna Gora neće dozvoliti vrijeđanje crnogorskih zdravstvenih radnika i poništavanje učinjenog u borbi protiv virusa korona, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović kolegi iz Srbije, ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, u sporu oko novih kriterija za ulazak u Crnu Goru.

Spor zvaničnih institucija Srbije i Crne Gore je nastao kada je Crna Gora postavila epidemiološki kriterijum prema kojem u zemlju mogu da uđu građani onih država koje održavaju broj zaraženih od Covid-19 na manje od 25 na 100.000 stanovnika, a u tu grupu ne spada Srbija. Srbija je 6. juna evidentirala 4.125 oporavljenih za 24 sata, zbog čega je crnogorski Institut za javno zdravlje najavio da će tražiti objašnjenje za to od zdravstvenih institucija Srbije.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je kako "nema smisla Crnoj Gori pojašnjavati broj pacijenata koji su izliječeni od COVID-19 infekcije”, ocjenjujući da Crna Gora nema rezultate niti adekvatno znanje o korona virusu.

"Ako mislite da ja ulazim u priču sa nekim ko se ne razumije u to, ili ko nema ni testirane, ne znam da li ima laboratoriju ili bilo šta, mislim da to nema nikakvog smisla. Razumijem da me pita neko iz Njemačke, koji su ozbiljno odradili ovo. Pitaju neki drugi, ali da bi dobili odgovore morate da se kvalifikujete znanjem, rezultatima rada i svim ostalim stvarima, a oni (Crna Gora) to za sada nisu uradili", rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović je u reagovanju, dostavljenom medijima, ukazao da je znanje stručnjaka dovelo do toga da je Crna Gora prva zemlja u Evropi bez zaraženih COVID-19, kao i da je rezultat svih sprovedenih mjera i kraj epidemije u njoj.

"Razumijemo potrebu Lončara da se ponovo obrušava na Crnu Goru i da uvredama, u jeku predizborne kampanje u Srbiji, stručnu i epidemiološku priču izmjesti na politički teren”, naglašava Hrapović.

Na izjavu Lončara reagovali su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, poručivši da "dokazivati ministru Lončaru stručnost, kompetencije i kapacitete crnogorskih ljekara i kompletnog zdravstvenog sistema, uzaludno je".

"Nećemo se spuštati na nivo Zlatibora Lončara, a naše kolege iz Srbije znaju da smo spremni da s njima podijelimo iskustvo Crne Gore u borbi protiv ovog virusa, jer samo razmjenom i znanja i iskustva možemo globalno biti uspješni protiv ovog virusa”, kaže se u saopštenju te zdravstvene ustanove.

Mnoga pitanja bez odgovora nadležnih

Epidemiolozi iz Kriznog štaba Srbije za suzbijanje bolesti COVID-19 nisu odgovorili na pozive Radio Slobodna Evropa (RSE) da objasne zašto je došlo do promjene u klasifikaciji statusa oboljelih i izliječenih, kojom je od petka do subote broj izliječenih porastao za nešto više od 4.000.

RSE je uputila i Institutu za javno zdravlje Crne Gore pitanje u kojoj fazi je preispitivanje otvaranja granice sa Srbijom odnosno ulaska njihovih državljana u Crnu Goru, ali je pojašnjeno da će zbog povećanog obima posla sa odgovorom kasniti.

Osim toga, odgovor čekamo i na pitanje da li smatraju da postoji konfuzija među onima koji planiraju put za Crnu Goru iz inostranstva, imajući u vidu da se lista zemalja u kojima se stopa oboljelih na 100.000 stanovnika mijenja i da nema garancije da ukoliko je neka zemlja ove sedmice na toj listi da će tako biti i sledeće, kada neko planira svoj dolazak.

Šta očekuju turistički radnici?

Suvlasnik turističkih agencija Dragan Ivančević kaže za RSE da, uprkos neizvjesnoj metodologiji i neizvjesnosti otvaranja granica, očekuje stabilne i otvorene prolaske putnika do kraja sezone, kako iz regiona, tako i sa ostalih tržišta odakle se očekuju dolasci.

"Ali prosto, sve je u rukama medicine i njihovih odluka, u kombinaciji sa politikom", navodi Ivančević.

Prema njegovim riječima, svaka barijera, pa i ova izazvana aktuelnom pandemijom Covid – 19, veliki problem i destimuliše turistu kada treba da izabere mjesto svog godišnjeg odmora.

"Zato je neophodno ustabiliti otvaranje granica i režim prelaska, jednostavno - sve ono što turisti može da pokvari ugodan dolazak na destinaciju i lagodan odmor koji neće proizvesti nikakve stresove", zaključuje Ivančević.

Podsjetimo, to što Crna Gora prethodno nije bila otvorila granicu sa Srbijom u toj zemlji dočekano je uz oštre kritike i doživljeno kao politički potez. Srbija tada, naveli su iz institucija Crne Gore, nije ispunila osnovni epidemiološki uslov za otvaranje granice.

Uslovi za crnogorske državljane u drugim zemljama

Od ponedjeljka (8.juna) u Sloveniju bez restrikcija mogu da uđu građani 17 zemalja Evropske unije (EU) i onih koje nisu u EU, a na toj listi nema Crne Gore. Ranije je građanima Austrije, Hrvatske i Mađarske bilo dozvoljeno da pređu granicu Slovenije, a sada je ta lista proširena za još 14 zemalja.

Ni Hrvatska niti Njemačka još nisu otvorile granice za državljane Crne Gore, a Njemačka ne preporučuje putovanje u jedinu "corona free" destinaciju u Evropi.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je prilikom posjete Podgorici (5. jun) poručio je da se nada da će ta država brzo otvoriti granice prema trećim zemljama, pa i prema Crnoj Gori. Pojasnio je da je politika otvaranja granica Hrvatske usaglašena sa politikom Evropske komisije (EK) u borbi protiv korona virusa, koja je preporučila da se do 15. juna granice otvaraju samo unutar EU.

"Gleda se epidemiološka slika u državama prema kojima se otvaramo, nismo ni prema svim članicama (EU) otvorili granice", kazao je medijima Grlić Radman tokom zvanične posjete Podgorici i susreta sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem.

Crnogorske granice su 1. juna otvorene za više od 130 država, među kojima su i Hrvatska i Njemačka. To znači da njihovi državljani bez karantina, samoizolacije ili negativnog testa na novi korona virus mogu dolaziti i boraviti u Crnoj Gori.

IJZ je takvu odluku predložio na osnovu grupe kriterijuma, među kojima je najznačajniji broj aktivnih slučajeva oboljelih od Covida. Tako su granice otvorene za zemlje koje imaju do 25 trenutno oboljelih na 100.000 stanovnika.

XS
SM
MD
LG