Dostupni linkovi

Crna Gora i Makedonija najbolje protiv korupcije, Kosovo na začelju


Mapa korupcije Transparency Internationala
Transparency International, svjetska organizacija za istraživanje korupcije sa sjedištem u Berlinu u izvještaju objavljenom u utorak, upozorava da zloupotreba vlasti, tajni poslovni aranžmani i podmićivanje u javnom sektoru nastavljaju da „pustoše“ zemlje širom svijeta, uključujući Rusiju i države bivšeg Sovjetskog saveza.

Prema posljednjem nalazu TI korupcija ostaje jedan od najvećih svjetskih izazova, posebno među političkim partijama, policijom i u pravosudnim sistemima širom svijeta.

Kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, ne računajući članice EU Crna Gora i Makedonija najbolje su plasirane i dijele 67. mjesto, a Srbija i Bosna i Hercegovina dijele 72. poziciju, ali je Srbija u međuvremenu napredovala sa 80. mjesta, a BiH bilježi stagnaciju, dok je Kosovo na 111. mjestu.

Direktor kosovske Agencije protiv korupcije, Hasan Preteni, u izjavi za RSE navodi da se na Kosovu ne sprovodi borba protiv korupcije, niti sudstvo radi svoj posao, javjla Amra Zejneli.

“Ni ove godine se ne možemo ponositi borbom protiv korupcije. To znači da se sudstvo treba više time baviti jer borba protiv korupcije ne bilježi ni jedan slučaj”, kazao je on, dodajući da je sudstvo glavni krivac za visok nivo korupcije na Kosovu.

“Sudstvo ne izvještava i ne zna se koliko ima slučajeva. Zapravo, zna se da je 19 takvih, ali ne znamo ko su zvaničnici, ne znamo visinu njihove kazne. Napredak je definitivno minimalan”, kazao je Preteni.

Hrvatska koja je ljetos ušla u EU je napredovala sa 62. na 57, a pad bilježi jedino Slovenija koja je sa 37. sišla na 43. mjesto.

Svetlana Savitskaya, koordinator za Evropu i Centralnu Aziju zaključuje da je slika među bivšim sovjetskim republikama prilično tmurna.

„Kada govorimo o državama bivšeg Sovjetskog Saveza rekla bih da nema razloga za slavlje ove godine, jer je slika prilično tmurna pa se može definisati kao stagancija u svim ovim državama. Čak i Gruzija, prepoznata kao šampion antikorupcijskih reformi u Istočnoj Evropi i regionu bivšeg Sovjetskog Saveza u padu je u odnosu na prošlu godinu“, navodi Savitskaya.

Gruzija je ove godine na 55. mjestu sa skorom korupcije 49, dok je 2012. imala skor 52.

Kada je riječ o Kavakazu, Savitskaya navodi da su Armenija na 94. i Azerbejdžan na 127. u odnosu na prošlu godinu pokazali zanemarljiv napredak u borbi protiv korupcije. Dok je u ostalim zemljama koje čine Zajednicu nezavisnih država percepcija korupcije - kao na primjer u Moldaviji na 102, Bjelorusiji na 123, Ukrajini 144. ili Kazahstanu 140 - pogoršana, ili ostala ista kao prošle godine, na primjer u Rusiji koja je na 127. mjestu, Kirgistanu na 150, za njima su i ostale Centralnoazijske države.

Aktivnost građana pozitivan trend

Ubjedljivo nakorumpiranije zemlje su Tadžikistan na 154. mjestu, Turkmenistan i Uzbekistan na 168. Predstavnicia TI navodi više faktora koji su uzok slabe ili nikakve borbe protiv korupcije u Zajednici nezavisnih država.

"Te zemlje boluju o iste bolesti da tako kažem, što je snažna mreža i koncentracija ekonomske i političke moći u rukama vladajućih elita. I takođe tu je veoma nejasna, zamagljena linija između političkih i ekonomskih interesa. I, naravno, tu imamo imamo slabost pravosuđa i policije“.
Demonstranti u Kijevu, 3. decembar 2013.
Demonstranti u Kijevu, 3. decembar 2013.

Savitskaya dodaje i da državnim zvaničnicima pomaže to što im je često omogućeno da djeluju sa vrlo organičenom transparentnošću ili odgovornošću, dok su oni koji ih mogu nadzirati, mediji ili civilni sektor, potpuno marginalizovani u državama kao što su Bjelorusija, Armenija i Azerbejdžan.

Sa druge strane, upravo je aktivnost civilnog sektora ključna da bi se borba protiv korupcije pomjerila s mrtve tačke.

„Mislim da možemo navesti kao pozitivan trend, to što su građani sve češće aktivni u civilnom sektoru i taj trend je u porastu. Građani preduzimaju akciju. Evo pogledajte što se događa u Ukrajini ovih dana, građani neće da prihvate to što Vlada radi. Žele da krenu Evropskim putem razvoja jer upravo na taj način mogu obezbijediti transparentnost i u značajnoj mjeri smanjiti korupciju u zemlji."

Od ostalih država Avganistan je takođe među najkorumpiranijim državama na svijetu, kao i Sjeverna Koreja i Somalija. Što se tiče susjeda Avganistana, Pakistan je na 127. mjestu, Iran je 144. dok je Irak na 171.

Najmanje korumpirane države su Danska i Novi Zeland, a za njima slijede Finska, Švedska i Norveška.

Index TI rangira 177 država prema perceprciji rasprostranjenosti korupcije u javnom sektoru. Oslanjaju se i na stručne procjene i mišljenje ljudi koje se bave biznisom.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG