Dostupni linkovi

Kozmetička ili stvarna borba protiv korupcije?


Ilustracija
Ilustracija
Američka neprofitna organizacija Transparency International je objavila listu država po stepenu korupcije na kojoj su se zemlje regije našle u "boljem dijelu", među prvih sto, a većina ih je, u odnosu na prošlu godinu, popravila rating. Među njima je i Crna Gora.

Crna Gora je za osam mjesta popravila svoju poziciju na listi svih država svijeta po stepenu percepcije korupcije, pa se sa prošlogodišnjeg 75. našla na 67. mjestu liste koju je sačinio i objavio Transparency International - američka neprofitna organizacija čija je misija borba protiv korupcije u državnim aparatima i međunarodnom biznisu i razvoju. Napredak od osam koraka, u vlasti doživljavaju kao svojevrsnu potvrdu.

"Mislim da to potvrđuje da je Crna Gora na pravom putu i ono što je evidentno jeste da postoji politička volja za borbu protiv korpucije i organizovanog kriminala. Taj naš napredak o kome govore strani istražitelji samo pokazuje da je Crna Gora odlučna u borbi protiv korupcije", ocjenjuje predstavnik vladajuće DPS u skupštinskom Odboru za antikorupciju, Obrad Mišo Stanišić.

Od zemalja zapadnog Balkana, ne računajući članice EU, upravo su Crna Gora i Makedonija najbolje plasirane i dijele 67. mjesto, a Srbija i BiH dijele 72. poziciju, ali je Srbija u međuvremenu napredovala sa 80. mjesta, dok Bosna i Hecegovina bilježi stagnaciju.

Hrvatska koja je ljetos ušla u EU je napredovala sa 62. na 57, a pad bilježi jedino Slovenija koja je sa 37. sišla na 43. mjesto.

"Ja ne vidim da se u Crnoj Gori bilo što promijenilo", kaže za RSE, predstavnik opozicionog Demokratskog fronta u skupštinskom Odboru za antikorupciju, Andrija Mandić.

"Ne postoji naznaka da će se to uskoro desiti izuzev ispunjavanja formalnih stvari kao što su te da imamo Odbor za antikorupciju ili komisiju koja se bavi tim pitanjem. Namjera crnogorske vlasti je da kroz donošenje zakonske regulative, kroz osnivanje neophodnih organizacija za ispunjavanje određenih uslova prikaže da ona nešto tu radi i da je to prihvaćeno od strane onih organizacija koje se bave ocjenjivanjem država i to je to. Tako da ne mislim da je ta ocjena najispravnija, jer mi koji živimo u Crnoj Gori vidimo da se ništa nije promijenilo", zaključuje Mandić.

U NVO MANS, koja je partnerska organizacija Transparency International-a u Crnoj Gori kažu da popravljen plasman na listi ne treba tumačiti kao napredak.

Programski direktor MANS-a, Vuk Maraš kaže da su, kada nema rezultata u borbi protiv korupcije, moguće izvjesne fluktuacije, odnosno, naknadni povratak na pređašnji rejting.

"Podsjetiću vas da kada smo podnijeli odgovore na Upitnik EU i kada je odlučeno da se otvore pregovori da se rejting opravio, a odmah poslije toga pao. Sada se ponovo popravio kada je evidentno da ćemo otvoriti poglavlja i da će pregovori sasvim izvjesno početi ali je on i dalje na nižem niovu nego 2011. godine. Dakle, ako malo gledamo unazad ne možemo vidjeti da se desio napredak u Crnoj Gori, pri čemu imamo u vidu da su sve zemlje u regionu ostvarile određeni napredak".

Šta misle o korupciji u Crnoj Gori, pitali smo i građane.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG