Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska u borbi protiv korupcije ispod prosjeka EU


Prvi ljudi Transparency Internationala Hrvatska na predstavljanju indeksa percepcije korupcije, 3. prosinac 2013.
Iako je borba protiv korupcije bila jedno od glavnih izbornih obećanja nove vlade lijevog centra u Hrvatskoj, pomak nabolje nije dovoljan, i Hrvatska se i dalje u percepciji korupcije nalazi ispod prosjeka Europske unije. Važni su i pomaci nabolje u okruženju, kažu u Transparencyju Hrvatska.

„Iako je indeks percepcije korupcije za 2013. godinu potvrdio da se Hrvatska bori protiv korupcije, ta borba nije dovoljno jaka,“ kazala je predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir predstavljajući rezultate ovogodišnjeg svjetskog istraživanja indeksa percepcije korupcije. Kod utvrđivanja tog indeksa uzima se 13 različitih izvora, a Hrvatska je vrednovana po devet različitih istraživanja koja percipiraju korupciju.

„Ove je godine indeks percepcije Hrvatske 48 bodova, što je napredak u odnosu na prošlu godinu za dva boda. Na ljestvici od 177 zemalja, Hrvatska se ove godine nalazi na 57. mjestu, što je za 5 mjesta bolje nego prošle godine. Najveća razlika u odnosu na prošlu godinu je Bertelsmannov indeks transformacije demokracije koji nas je ocijenio sa 8 bodova više nego godinu ranije“, navela je Budimir.

Među preporukama kako ojačati borbu protiv korupcije je donošenje zakona o lobiranju i jačanje mehanizama oduzimanja protupravno stečene imovine. Kako Hrvatska stoji unutar Europske unije, čija je najmlađa članica? Davorka Budimir upozorava da je Hrvatska tu ispod prosjeka Unije:

„Hrvatska dijeli 57. mjesto s Češkom, a lošije od nje su Slovačka, Italija, Rumunjska, Bugarska i Grčka. Od Hrvatske je bolja Letonija za 5 bodova. Pomak od dva boda i 5 mjesta na ljestvici ne bi smio zadovoljiti hrvatsku Vladu.“

Klima u okruženju i investicije

Od država nastalih raspadom socijalističke Jugoslavije, Slovenija je i dalje više na ljestvici, a druge države su lošije pozicionirane od Hrvatske. Potpredsjednik Transparency International Hrvatske Don Markušić, povratnik iz Australije, u svom je izlaganju na engleskom za nazočne veleposlanike među ostalim naglasio da je Hrvatskoj važno i kakva je antikorupcijska klima u okruženju. Zašto – pojasnio je u izjavi za RSE.
Don Markušić i Davorka Budimir na predstavljanju izvještaja, 3. prosinac 2013.
Don Markušić i Davorka Budimir na predstavljanju izvještaja, 3. prosinac 2013.

„Strani investitori – kada se interesiraju za ulaganje u Hrvatsku – gledaju cijelu regiju, jer je Hrvatska premala, pogotovo investitori iz Azije kojima je daleko doći ovamo, ali i drugi. Tako da se mi ne smijemo uspoređivati sa susjedima u regiji tako da kažemo – gle, mi smo bolji, a oni su lošiji, jer to nije dobro ni za Hrvatsku u privlačenju investicija. A borba protiv korupcije ključna je za poboljšavanje investicijske klime u Hrvatskoj“, istaknuo je on.

Pionira borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, sveučilišnog profesora i saborskog zastupnika na listi Socijaldemokratske partije Josipa Kregara - kako je kazao za naš radio - poboljšana percepcija Hrvatske podsjeća na dvijetisućitu, kada je također dolazak nove vlade lijevog centra podigao rejting Hrvatske, ali je on i rezultat činjenice da je jedan bivši premijer i nekoliko bivših ministara pred sudom zbog korupcije.

„To je pomoglo podizanju percepcije Hrvatske kao nekorumpirane zemlje. Međutim, to neće trajati vječno. Ja se bojim vraćanja u fazu stagnacije i priželjkujem da postoji veća odlučnost vlasti da se doista i provedu one mjere koje su obećavane deset godina, a koje se tiču poboljšanja odgovornosti i etičnosti u politici.“

Ovogodišnjim istraživanjem obuhvaćeno je 177 država svijeta, jedna više nego godinu ranije.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG