Dostupni linkovi

U DPS-u otvoreni za mogućnost pregovora o manjinskoj Vladi


Žena prolazi pored predizbornog bilborda Demokratske partije socijalista (DPS) uoči parlamentarnih izbora u Podgorici, Crna Gora, 27. avgusta 2020.
Žena prolazi pored predizbornog bilborda Demokratske partije socijalista (DPS) uoči parlamentarnih izbora u Podgorici, Crna Gora, 27. avgusta 2020.

Principi na kojima je formulisan Memorandum o saradnji dijela vladajućih i manjinskih partija u Crnoj Gori su prihvatljivi za Demokratsku partiju socijalista (DPS), saopštio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić u četvrtak 16. decembra.

On je rekao da su to principi politike DPS bez obzira na to da li je na vlasti ili u opoziji.

“Da li je ovo put u stvaranje manjinske vlade? Ako je to jedna od tema o kojoj se želi razgovarati, kuca se na otvorena vrata kod DPS-a", rekao je Nikolić za RTCG, uz ocjenu da je Crna Gora u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi, te da je svaki konstruktivan pokušaj izlaska iz blokade pozitivan pomak.

Memorandum o saradnji su dan ranije potpisali Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS i Socijalistička narodna partija – koji su dio vladajuće koalicije, te opozicione stranke manjinskih naroda - Bošnjačka stranke (BS), Albanska alternativa, Forca i Demokratska partija.

Potpisnici su se obavezali da će, između ostalog, sarađivati na pomirenju u Crnoj Gori, izgradnji građanske države, poštovanju Ustava i depolitizaciji institucija u cilju članstva Crne Gore u Evropskoj Uniji.

Na pitanje da li bi DPS podržao manjinsku vladu, Nikolić je kazao da je prekid političke agonije ključni cilj te partije. Dodaje da su izbori opcija koju DPS preferira kada je riječ o izlasku iz krize, ali da je sada pitanje da li tražiti drugi politički model koji bi vodio ka vanrednim izborima.

Dok opozicija pozdravlja potpisivanje Memoranduma, iz vladajućih partija Demokratskog fronta (DF) i Demokrata su ga oštro kritikovali i ocijenili kao pakt za saradnju sa DPS-om.

Nema norme kojom se obavezuju da neće na bilo koji način paktirati sa DPS i rušiti aktuelnu vlast, saopštile su Demokrate.

Vlada Zdravka Krivokapića već pola godine nema podršku parlamentarne većine iz čijih redova su, prvenstveno DF-a, u više navrata tražili njenu smjenu, što uveliko blokira donošenje važnih zakona u Parlamentu.

Kao izlazak iz višemjesečne krize vlasti, vladajući DF je najavio 11. decembra da će podnijeti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine.

To je opozicija navela kao razlog za povlačenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi premijera Zdravka Krivokapića 13. decembra.

Vladajuća koalicija ima 41 od 81 poslanika u Parlamentu nakon što su DF, Demokrate i URA zajedno osvojile većinu na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. Time je nakon trideset godina vlasti DPS predsjednika države Mila Đukanovića prešao u opoziciju.

Partije koje su potpisale Memorandum imaju 14 skupštinskih poslanika.

XS
SM
MD
LG