Dostupni linkovi

Nacionalna digitalna COVID potvrda Crne Gore važi u 13 država


Ispunjavanje COVID upitnika prilikom ulaska u zemlju (ilustrativna fotografija)

Sa Nacionalnom digitalnom COVID potvrdom Crne Gore može se ući samo u 13 država, od kojih su četiri članice Evropske unije (EU) – Hrvatska, Slovenija, Francuska i Irska.

Osim njih, zemlje koje priznaju crnogorsku potvrdu su Andora, Monako, Sjeverna Makedonija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Island, Kina, Kuvajt, Bahrein i Saudijska Arabija, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva zdravlja.

Da nije mogao ući u Italiju i pored posjedovanja digitalnog sertifikata o imunizaciji Pfizerovom (Fajzer) vakcinom, za RSE je ispričao Ognjen, kojem su tamošnje vlasti zahtijevale da priloži PCR test.

"Potvrdu (sertifikat) nisu željeli ni da gledaju, jer je iz Crne Gore. Jedina dobra stvar je što je Crna Gora potpisnica Šengen sporazuma, pa me nisu dodatno zadržavali. Nije mi jasno zašto nijesam mogao da uđem normalno, jer je sve, ali baš sve bilo upisano uz QR kod u mom telefonu", priča Ognjen, koji je i pored PCR testa morao provesti pet dana u karantinu.

U Ministarstvu zdravlja očekuju da se ovakvi problemi više neće dešavati nakon što se Crna Gora uskoro poveže sa digitalnim evropskim sertifikatom.

"U ovom momentu, 13 država formalno-pravo priznaje, odnosno prepoznaje, taj dokument (Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu). S obzirom da je ona validna kao i svaku drugi medicinski dokument koji izdaju javne zdravstvene ustanove, naše je mišljenje da bi to trebalo da urade manje-više sve države svijeta", kaže za RSE direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Sekulić.

Dodaje i da Institut za javno zdravlje Crne Gore odnedavno ima sertifikat o priznanju njihovog PCR testa u 165 država svijeta, te da se za nekoliko sedmica očekuje prvo institucionalno povezivanje Crne Gore sa evropskim kovid sertifikatom.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

"Od tog momenta nema dileme koliko će nas država priznati, jer je Evropski digitalni COVID sertifikat priznat svuda u svijetu. Postaćemo institucionalni dio EU u tom domenu, i više nećemo imati nikakvih problema pri putovanju", kaže Sekulić.

Podsjeća i da postoje države koje ne priznaju Sinofarm (Sinopharm) i Sputnjik (Sputnik) vakcinu, a kojima su vakcinisani i neki od građana u Crnoj Gori.

"U tom kontekstu je donijeta odluka da oni mogu da besplatno urade PCR test, kako bi mogli putovati u te države", kazao je Sekulić.

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa je do sada primilo 39 odsto stanovništva, a drugu 34 odsto.

Nacionalna digitalna COVID potvrda se u Crnoj Gori koristi od kraja jula, a trenutno je potrebna za ulazak u tržne i poslovne centre, unutrašnjost ugostiteljskih objekata i velike trgovine neprehrambene robe.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore je najavljeno da će od 9. oktobra to pravilo važiti i za megamarkete.

XS
SM
MD
LG