Dostupni linkovi

Nevakcinisani crnogorski premijer poziva na vakcinaciju


Crna Gora na dan 23. septembar ima samo 33 odsto vakcinisanih, na fotografiji vakcinacija u Podgorici u februaru 2021. godine
Crna Gora na dan 23. septembar ima samo 33 odsto vakcinisanih, na fotografiji vakcinacija u Podgorici u februaru 2021. godine

Uprkos projekcijama Vlade s početka godine da će Crna Gora do kraja aprila imati više od polovine vakcinisanih, 23. septembra Crna Gora ima 33 odsto revakcinisanisanih građana protiv COVID-a 19.

“Obuhvat vakcinacijom je neprihvatljiv, ispod svakog nivoa”, kazao je za Radio Slobodna Evropa doktor Nebojša Kavarić predsjednik Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice.

„U ovom trenutku opasnost da dobije COVID-19 ima više od 290.000 građana Crne Gore. Time sam sve kazao. Da bismo dostigli 85 odsto vakcinisanih od ukupnog stanovništva treba da bude vakcinisano 527.000 građana. Upoređujmo gdje smo sada. Velika je odgovornost na onima koji upravljaju sistemom, donose odluke i daju izjave o vakcinaciji“, smatra Kavarić, koji je bio član medicinskog kriznog štaba bivše vlasti u borbi protiv pandemije.

On upozorava da se cifre o broju vakcinisanih moraju iznositi u odnosu na opštu populaciju, a ne u odnosu na punoljetne građane, kako objavljuju aktuelne zdravstvene vlasti.

Iz Ministarstva zdravlja na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović nijesu željeli da komentarišu upit RSE o nižem procentu vakcinisanih u odnosu na Vladine projekcije iz marta ove godine.

Ni direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić u telefonskom razgovoru za RSE nije želio da prokomentariše broj vakcinisanih građana u odnosu na ranije Vladine projekcije.

Stvarnost demantovala ranije Vladine projekcije

Iako Crna Gora na 23. septembar ima 33 odsto vakcinisanih, premijer Zdravko Krivokapić je tokom online sastanka, koji je dan ranije organizovao američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) saopštio da će Crna Gora uspjeti za godinu da udvostruči broj vakcinisanih.

“U tom smislu, zadovoljstvo mi je potvrditi da ćemo na nacionalnom nivou uspjeti da ispratimo ono što je i globalni cilj ovog Samita – 70 odsto vakcinisane svjetske populacije, do septembra 2022. godine”, rekao je Krivokapić.

Izjava Krivokapića, koji sam nije vakcinisan, dolazi u trenutku kada Crna Gora u odnosu na zemlje regiona sa 1.321 ima najveću četrnaestodnevnu incidenciju novih slučajeva infekcije na 100 hiljada stanovnika.

Premijer je pri tom u više navrata kršio epidemiološke mjere tokom crkvenih skupova kojima je prisustvovao - od nenošenja maske do pričešćivanja istom kašikom.

Krivokapić je krajem januara ove godine tokom sastanka sa austrijskim kolegom Sebastijanom Kurcom saopštio da će do kraja aprila biti vakcinisano više od polovine crnogorskog stanovništva. Ove projekcije je revidirao polovinom marta i u obraćanju javnosti kazao:

"To podrazumijeva da će 35 odsto građana biti vakcinisano do sredine juna. To je naša pretpostavka".

Nebojša Kavarić smatra da Crna Gora ovom dinamikom ni za godinu neće uspjeti da revakciniše potreban procenat stanovništva od 85 odsto, koliko je po njemu neophodno za adekvatnu kolektivnu zaštitu:

„Dobro bi bilo kad ne bismo imali dnevno prosječno oko 600 novozaraženih, a bojim se da ćemo imati i preko 1000 dnevno. Dobro bi bilo kad bi nas epidemija čekala, ali neće nas čekati. Odnosi svaki dan živote, nikad ne možete znati ko će biti sljedeća žrtva“.

Kavarić smatra da se odmah mora drastično promijeniti komunikaciona strategija prema stanovništvu kako bi se motivisalo za vakcinaciju.

“U toj komunikacionoj strategiji ne postoji opcija da neko ko je na vrhu relativizuje značaj vakcina”, dodaje Kavarić.

„Da li je javnost, što bi najgore bilo, laička ne mogu reći stučna izgubila interesovanje za pandemiju? I da li smo je ostavili da ona sama dovrši svoj posao u Crnoj Gori. To djeluje u najmanju ruku neozbiljno, čak i opasno“, zaključuje Kavarić.

Mladi i delta soj i škole

Prema zvaničnim podacima Insituata najslabiji odziv za vakcinaciju je među mladima, koji su sada na meti delta soja, tvrde iz Instituta za javno zdravlje.

“Od početka avgusta do 19. septembra u Crnoj Gori je preminulo devet osoba od dvadesete do tridesetdevete godine i svi su bili nevakcinisani. Upravo je među osobama između 30 i 39 godina procentualno i najviše oboljelih, a najmanje vakcinisanih. Delta soj je pokazao karakteristiku da obolijevaju od teških formi bolesti sve mlađe osobe. Podsjećamo na veoma visoku djelotvornost vakcina kada je u pitanju sprječavanje teže forme bolesti i fatalnih ishoda” navode iz Instituta.

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno je životno ugroženo troje pacijenata starosti do 39 godina sa korona virusom.

"Najmlađi pacijent koji je na liječenju ima 19 godina", saopštila je za televiziju Vijesti direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

Ona je objasnila da je od ukupno 113 COVID pacijenata, njih deset u grupi koja je mlađa od 40 godina.

Prema poslednijim epidemiološkim mjerama za ulazak na festivale koje uglavnom posjećuju mladi, noćne klubove i diskoteke neophodna je Nacionalna digitalna kovid potvrda, koja sadrži dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu o preležanom korona virusu.

Korona virus u školama

Epidemiološka slika u crnogorskim školama govori da je tokom prve tri nedjelje nove školske godine korona virusom inficirano više od 1100 učenika i više od 200 nastavnika.

To su podaci sa zvaničnog sajta Vlade. Istovremeno ne postoje precizni podaci koliko je nastavnika u crnogorskim školama i vrtićima vakcinisano.

"Nemamo podataka o broju vakcinisanih nastavnika, a i nemamo zakonsko pravo za prikupljanje tog podatka", stoji u odgovoru Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta na upit RSE.

Direktorica direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Crne Gore, Slavica Ilinčić nedavno je javno saopštila da se nije vakcinisana.

“To je pitanje koje zadire u moju intimu. Ali eto odgovorila sam na njega. Zaista nijesam pitala prosvjete radnike, niti mi pada na pamet da ih pitam jesu li vakcinisani. To je dakle, slobodan izbor pojedinca. To je kao da pitam bilo kojeg kolegu za kojeg sumnjam da je bolestan da li je bio na specijalističkom pregledu i kakav mu je nalaz”, ispričala je Ilinčić za televiziju Vijesti.

Na stav direktorice Ilinčić su reagovali iz opoziconih Socijaldemokrata pitanjem ”ko će nas da spasi od ovakvih donosilaca odluka?”

“Dok čitava planeta i svi doktori, daju instrukcije i smjernice oko zaštite i vakcinacije, nama ostaje da se bavimo gospođom Ilinčić i premijerom koji se do dana današnjeg nije vakcinisao, i koji se izgleda i dalje nada da će ga od virusa spasiti pričešće i molitva”, rekao je Nikola Zirojević, portparol SD.

Ni predsjednica Prosvjetne zajednice i učiteljica Olivera Leković nije vakcinisana.

“Još uvijek kritički sagledavam sve mogućnosti i varijante. Negdje sam u krugu prijatelja rekla kad bude (vakcinisan) svaki zdravstveni radnik. U smislu, veliki procenta njih još uvijek nije vakcinisan. A to je isto kao da nastavnik zagovara -nemoj da ideš u školu”, rekla je Leković.

Za sada ne postoje precizni podaci koliko je crnogorskih ljekara i srednjeg medicinskog kadra vakcinisano. Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili na upit RSE koliki je broj ljekara i srednjeg kadra vakcinisan od početka masovne vakcinacije 4. maja.

Prema podacima Džons Hopkins instituta, incidencija u Crnoj Gori na 100.000 stanovnika iznosi 20.440 što je svrstava na drugo mjesto u svijetu, odmah nakon Sejšela.

XS
SM
MD
LG