Dostupni linkovi

Nove epidemiološke mjere u Crnoj Gori od 25. septembra


Iz IJZ su poručili da će eventualno dalje pooštravanje mjera protiv korona virusa u velikoj mjeri zavisiti od procenta vakcinisanih građana.  (Foto: Podgorica)
Iz IJZ su poručili da će eventualno dalje pooštravanje mjera protiv korona virusa u velikoj mjeri zavisiti od procenta vakcinisanih građana.  (Foto: Podgorica)

Novim mjerama u borbi protiv korona virusa je proširen spisak objekata u koje će se moći ući samo sa Nacionalnom digitalnom COVID potvrdom, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore.

“Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata kao do sada, COVID potvrda će biti uslov i za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade sa više od tri privredna subjekta i objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, većim od 1.000 kvadrata”, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

Potvrda će se izdavati odmah nakon primanja druge doze vakcine. Do sada se izdavala 14 dana od potpune imunizacije.

Ta potvrda će biti potrebna i za osobe na svadbama i drugim privatnim proslavama čiji je broj ograničen na 50, kao i za zaposlene, muzičare i goste u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Nove mjere će važiti od 25. septembra do 8. oktobra.

Nakon toga, COVID potvrda će od 9. oktobra biti neophodna i za ulazak u objekte preko 1.000 kvadrata koji se bave prodajom prehrambenih proizvoda.

Na novinarsko pitanje zašto je potvrda neophodna za ulazak u poslovne objekte ali ne i u one javnog sektora, Galić je odgovorio da je razlog to što su zaposleni u javnom sektoru u većoj mjeri vakcinisani.

Podsjetimo, Nacionalna digitalna COVID potvrda je validna ukoliko lice ispunjava jedan od četiri uslova: da je u cjelosti vakcinisano, da posjeduje negativan PCR na COVID-19 ne stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana; ili da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test urađen u poslednjih od 48 sati.

Galić nije konkretno odgovorio na novinarsko pitanje o najavi premijera Zdravka Krivokapića da će Crna Gora dostići 70 odsto vakcinisanih tek za godinu dana, u septembru 2022.

“To su procesi koji će zavisiti od trenutka do trenutka. Generalno, sada imamo dobre startne pozicije da to ostvarimo”, kazao je Galić.

On je apelovao na građane da se vakcinišu i naveo da su svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani, kao i ogromna većina hospitalizovanih zbog COVID-19.

“U Kliničkom centru Crne Gore se trenutno liječi 10 pacijenata od 19 do 40 godina. Svi su nevakcinisani, i to nije slučajno. Ove grupe najviše obolijevaju, i najmanje ih je vakcinisanih”, reko je Galić.

Iz IJZ su poručili da će eventualno dalje pooštravanje mjera protiv korona virusa u velikoj mjeri zavisiti od procenta vakcinisanih građana.

XS
SM
MD
LG