Dostupni linkovi

Crna Gora: Počinje upotreba Nacionalne digitalne COVID potvrde, nove mjere od 30. jula


U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata registrovano 143 zaraženih korona virusom, od čega je 13 turista. Trenutno je aktivno 1.216 slučajeva COVID-19.

Od petka, 30. jula, u upotrebi je Nacionalna digitalna COVID potvrda, koja će, uz lični dokument, koristiti za ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, te noćnih klubova i diskoteka, kao i na utakmicama, za što je od danas potreban dokaz o vakcinaciji ili negativan test na korona virus.

Dokument je dostupan u papirnom ili digitalnom obliku, njegov QR je garant validnosti i može se očitati na mobilnom telefonu. Izdavaće se kod izabranih ljekara ili na vakcinalnim punktovima, a online preuzimanje će biti omogućeno u naredna 24 sata.

Pomoću potvrde će se provjeravati da li osoba zadovoljava neki od sledećih uslova: da je u cjelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu, da posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata, pozitivan PCR koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana, ili da ima dokaz o negativnom brzom antigenskom testu ne starijem od 48 sati.

Jedan od tih uslova moraju da ispunjavaju i svi zaposleni u ugostiteljstvu.

Za lica mlađa od 18 godina ovaj propis važi samo prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove.

Na novinarsko pitanje zašto se nove mjere odnose samo na ugostiteljske objekte, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je na konferenciji za medije kazao da se želi pojačati kontrola mjesta masovnog okupljanja posebno mladih. Oni su, prema podacima IJZ poslednjih sedmica, među najbrojnijom kategorijom stanovništva koje je inficirano, a najmanje vakcinisano.

Pod istim uslovima se omogućava prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom, a masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da iskontrolišu prisutne putem ove potvrde, odlažu se do 20. avgusta.

Kada je riječ o turistima koji borave u Crnoj Gori, iz Ministarstva zdravlja su ranije poručili da se prihvataju EU digitalni COVID sertifikat i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

Turisti sa potvrdom o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda, mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u Crnoj Gori.

“Ukoliko stranci nijesu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju našu potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana”, saopštili su iz Ministarstva zdravlja 26. jula.

Dok se korona širi u Crnoj Gori masovni turizam
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Novinari su pitali i kakvu poruku šalje premijer Crne Gore i predsjednik Savjeta koji donosi epidemiološke mjere, Zdravko Krivokapić, koji je 29. jula izjavio da će se vakcinisati kad mu antitijela budu na “nedopustivom nivou”.

“Vakcinacija nije obavezna, a ja je svesrdno preporučujem i apelujem na sve građane da se vakcinišu”, kazao je Galić.

Nakon Krivokapićeve izjave oglasila se doktorica biohemije i molekularne biologije na Pasterovom institutu u Francuskoj Marija Backović, koja je pozvala građane Crne Gore da ignorišu poruke javnih ličnosti koje nemaju smisla.

"Nivo antitijela ne može biti "nedopustiv". Nemoguće je odrediti nivo antitijela koji štiti od kovid bolesti. A da ne govorimo o tome da je nivo antitijela subjektivan parametar i nema veze sa tim da li možemo biti reinficirani (asimptomatski) i zarazni za druge", napisala je Backović na Twitteru.

Do sada je u Crnoj Gori dato oko 328.000 hiljada doza vakcina protiv korona virusa.

Prvu dozu je primilo 28,2 odsto ukupnog stanovništva, dok je potpuno imunizovano 24,7 odsto.

Od početka pandemije je registrovano 101.785 inficiranih osoba, a preminulo je 1.629 osoba.

XS
SM
MD
LG