Dostupni linkovi

Bez obzira na rizike i tenzije ustoličenje ipak na Cetinju


Manastir Cetinje 1. septembra 2021., uoči priprema za ceremoniju ustoličenja mitropolita Joanikija, zakazane za 5. septembar što danima izaziva negodovanje dijela javnosti.
Manastir Cetinje 1. septembra 2021., uoči priprema za ceremoniju ustoličenja mitropolita Joanikija, zakazane za 5. septembar što danima izaziva negodovanje dijela javnosti.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore izražava zabrinutost zbog stanja bezbjednosti pred najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC), Joanikija na Cetinju 5. septembra.

Vijeće, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, je nakon petosatne sjednice u susret najavljenim skupovima 4. u Podgorici i 5. septembra na Cetinju izdalo smjernice organima obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore.

“Da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda”, navodi se u saopštenju i dodaje da je Vijeće u stalnom zasjiedanju.

Krivokapić se obratio javnosti, pozivom građanima "da ne nasijedaju na provokacije" jer će država "svima garantovati ličnu bezbjednost i sigurnost". Kako je rekao pojedine političko-kriminalne strukture, koje strahuju od reformi u pravosuđu, ne biraju sredstva da unesu tenzije, zarad očuvanja pozicija i materijalne koristi.

Njegov prethodnik na mjestu premijera, poslanik DPS, Duško Marković ocijenio je da Vijeće "nije uvažilo bezbjednosne procjene koje ukazuju na realnu opasnost događaja na Cetinju".On je apelovao je da se još jednom razmisli o izmještanju ustoličenja sa Cetinja.

"Još ima vremena da se uradi nešto radi mira i stabilnosti”, poručio je Marković na Tviteru.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je za nedjelju 5. septembar zakazala ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru što danima izaziva negodovanje dijela javnosti.

Crnogorska nacionalna udruženja, gotovo kompletna opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) te predstavnici opštine protive se ustoličenju u Cetinjskom manastiru i najavljuju da će 5. septembra protestvovati u tom gradu.

Za njih, ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru, predstavlja nagovještaj „okupacije“ Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani „srpski svet“. Cetinjski manastir je inače sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Oni su danima tražili od Mitropolije SPC da se čin ustoličenja obavi u bilo kom drugom crnogorskom gradu, samo ne na Cetinju, kulturno istorijskom centru Crne Gore.

Reagujući na navode protivnika njegovom ustoličenju u Cetinjskom manastiru mitropolit Joanikije je za Radio Svetigora kazao da “Crna Gora nije samo Cetinje”.

“Neka izvinu svi Cetinjani, još nijesu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje”, kazao je Joanikije.

Cetinjani o ustoličenju koje dijeli Crnu Goru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Uz pojačano prisustvo policije, u susret ustoličenju, 2. septembra zatvoren je jedini veći hotel na Cetinju zbog, kako je navedeno, propusta u poslovanju a ljekari opšte bolnice su dobili uputstvo da pacijente čije stanje to dozvoljava otpuste na kućno liječenje.

Ustoličenje mitropolita Joanikija će obaviti patrijarh srpski Porfirije sa episkopima koji bi u Podgoricu trebalo da stigne dan ranije 4. septembra. Pripreme za svečani doček Porfirija u podgoričkom Hramu hristovog vaskrsenja se privode kraju.

Zabrinutost međunarodne zajednice

“Zabrinjava rast tenzija zbog odabira mjesta na kojem se ceremonija treba dogoditi” rekao je za Radio Sobodna Evropa (RSE) Tonino Picula koji, kako je naveo, kao izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru s posebnim zanimanjem prati razvoj krize uoči ustoličenja novog mitropolita Joanikija.

“U demokratskom društvu svakako treba poštivati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali jednako tako smatram da vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe ili izazivati nove podjele u ionako polariziranom društvu kakva je Crna Gora i danas”, naveo je Picula.

On se, kako je rekao, pridružuje institucijama Evropske Unije(EU) koje podržavaju evropski put Crne Gore i koji ovih dana apeluju na odgovornost svih uključenih da doprinesu spuštanju napetosti.

“Sloboda izražavanja, ali i protesta je nepovrediva”, zaključio je Picula.

Zabrinutost zbog rastućih tenzija u Crnoj Gori izrazila je i Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) u Podgorici.

“Ujedinjene nacije u Crnoj Gori zabrinute su zbog rastućih tenzija i retorike podjela uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC u nedjelju na Cetinju. Pozivamo sve, a posebno one na pozicijama autoriteta i uticaja, da svojim primjerom daju direktan doprinos smimrivanju tenzija i izgradnji povjerenja”, napisao Piter Lundberg rezidentni koordinator UN-a.

Reagovala je i briselska administracija.

Portparolka Evropske komisije (EK), Ana Pisonero poručila je da je izazivanje etničkih/vjerskih podjela i netolerancije “opasno za sigurnost i dobrobit svih građana”.

Ona je naglasila da nije na EU da komentariše mjesto inauguracije vođe vjerske zajednice u Crnoj Gori i podvukla da su osnovne vrijednosti EU, sloboda vjeroispovesti, tolerancija i poštovanje osnovnih prava.

“Širok međustranački politički dijalog, čiji je cilj prevazilaženje podela, ključan je za očuvanje stabilnosti u zemlji i za napredak na putu ka EU”, poručila je Ana Pisonero.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava i Institut alternativa ocijenile su da najavljeni protest na Cetinju nije spontano okupljanje i pozvale organizatore tog okupljanja da ga prijave i tako doprinesu njegovoj bezbjednosti.

“DPS kao partija koja na taj skup poziva i njen predsjednik Đukanović, koji je i predsjednik države, imaju posebnu odgovornost da skup bude miran", piše u saopštenju te dvije NVO.

Lider DPS i predsjednik Crne Gore , Milo Đukanović najavio je 28. avgusta da će i sam biti među protivnicima ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija ukoliko SPC ne odustane da tu ceremoniju obavi u Cetinjskom manastiru.

Kako taj protesni skup iako najavljen nije prijavljen policiji, potpredsjednik Vlade i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Dritan Abazović 3.septembra je kazao da misli da se Đukanović neće ni pojaviti na Cetinju.

"Da je zaista posvećen interesima Crne Gore otišao bih u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i prijavio skup. Da sam ja šef države sam bih stavio potpis na prijavu, a ne da guram građane u to", rekao je Abazović.

Ko će biti kriv za eventualne incidente

Tri dana uoči skupa na Cetinju stranke vlasti i opozicije razmijenile su optužbe po pitanju krivice za eventualne sukobe i narušavanje mira u Crnoj Gori , prebacujući odgovornost sa jednih na druge.

Predsjedništvo najjače opozicione DPS, Mila Đukanovića ocjenilo je, 2.septembra, da će “odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident snositi Vlada Crne Gore i njeni organi”, navodi se u saopštenju.

Uz konstataciju da je ustoličenje mitropolita Joanikija događaj “nepodnošljivo visokog rizika”, ostali su pri stavu da 5. septembra budu na Cetinju da, kako su naveli “uz građane Cetinja dostojanstveno i civilizovano brane sve one viševjekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu".

Reagujući na taj stav premijer Zdravko Krivokapić je kazao "ukoliko do incidenata ipak dođe, Vlada neće biti odgovorna, nego oni čija je odgovornost propisana Krivičnim zakonikom Crne Gore, a to su organizatori, odnosno izazivači protesta", napisao je Krivokapić na Tviteru 2. septembra.

I vladajuće Demokrate Alekse Bečića i Građanski pokret URA “upiru prstom” na DPS i Đukanovića lično.

“Odgovornost za makar najmanji incident, za makar najmanje kršenje zakona i Ustava ove države je na DPS-u i njihovom predsjedniku”, piše u saopštenju Demokrata.

“DPS je Crnoj Gori uzeo sve, sad bi da joj oduzme i mir. Neće moći! Sad je makar jasno ko je inicijator svih potencijalnih negativnih scenarija”, rekao je lider URA Drian Abazović.

Podsjetimo, premijer Zdravko Krivokapić ranije je najavio da neće prisustvovati ceremoniji ustoličenja mitropolitia Joanikija.

Naime, Mitropolija je 27. avgusta saopštila da ceremoniji u Cetinjskom manastiru neće prisustvovati političari i predstavici diplomatskog kora, te da povlači već poslate pozivnice. Takođe je saopštila da odustaje od okupljanja vjernika na Cetinju na ceremoniji ustoličenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG