Dostupni linkovi

Brisel o krizi u Crnoj Gori: Izazivanje verskih podela 'opasno'


Manastir Cetinje 1. septembra 2021., uoči priprema za ceremoniju ustoličenja mitropolita Joanikija, zakazane za 5. septembar
Manastir Cetinje 1. septembra 2021., uoči priprema za ceremoniju ustoličenja mitropolita Joanikija, zakazane za 5. septembar

Portparolka Evropske komisije (EK), Ana Pisonero poručila je da je izazivanje etničkih/verskih podela i netolerancije “opasno za sigurnost i dobrobit svih građana”.

U pisanom odgovoru koji je dostavila medijima, Pisonero je naglasila da nije na Evropskoj uniji (EU) da komentariše mesto inauguracije vođe verske zajednice u Crnoj Gori. Međutim ona je podvukla da su osnovne vrednosti EU, sloboda veroispovesti, tolerancija i poštovanje osnovnih prava.

“Širok međustranački politički dijalog, čiji je cilj prevazilaženje podela, ključan je za očuvanje stabilnosti u zemlji i za napredak na putu ka EU”, poručila je Ana Pisonero.

U ime evropskih institucija ona je podsetila vlasti u Crnoj Gori, da je sada vreme da oni dokažu svoju privrženost evropskom putu i evropskim vrednostima promičući mir i toleranciju i radeći zajedno konstruktivno, mimo svih političkih razlika, na dobrobit građana i evropsku budućnost zemlje.

Ova briselska reakcija dolazi nakon tenzija koje su nastale u okviru najavljene ceremonije ustoličenja mitropolita Joanikija, zakazane za 5. septembar na Cetinju.

Crnogorske nacionalne organizacije i udruženja, gotovo kompletna opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista i Opština Prijestonice Cetinje zahtevaju od SPC da izmeste ustoličenje Joanikija u neki od hramova u drugim gradovima Crne Gore. Svi oni su najavili da će na dan ustoličenja prisustvovati protestu na Cetinju.

Za njih, čin ustoličavanja Joanikija u Cetinjskom manastiru, predstavlja nagoveštaj „okupacije“ Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani „srpski svet“. Dolazak na Cetinje na protest najavili su poslanici opozicionih partija i sam predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović kazao je da je bezbednosna situacija pred ustoličenje novog mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Joanikija, 5. septembra na Cetinju, nepovoljna.

XS
SM
MD
LG