Dostupni linkovi

MUP Crne Gore pred ustoličenje Joanikija: Ekstremisti su na obje strane


 Državni sekretar za bezbjednost Zoran Miljanić, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin na konferenciji 1. septembra 2021.
Državni sekretar za bezbjednost Zoran Miljanić, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin na konferenciji 1. septembra 2021.

Procjena bezbjednosti generalno nije povoljna saopštio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović četiri dana pred najavljeno održavanje ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru. On je naglasio da se konstatno radi na procjeni bezbjednosne situacije:

“Operativnim radom došli smo do saznanja da postoje ekstremi na obje strane i da planiraju radikalizaciju. Policija ima četiri scenarija za svoje djelovanje, a koji će scenario biti aktiviran zavisiće od situacije na terenu”, saopštio je ministar Sekulović odgovarajući na pitanje novinara, dodajući da su bezbjednosne procjene u toku:

“Suštinsko pitanje je, da li će bezbjednost biti toliko nepovoljna da bi skupovi na Cetinju bili zabranjeni, ili ćemo dozvoliti da građani koriste svoja Ustavom zagarantovana prava”.

Ustoličenje mitropolita Joanikija je zakazano za 5. seprembar na Cetinju. Crnogorske nacionalne organizacije i udruženja, gotovo kompletna opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista i Opština Prijestonice Cetinje zahtijevaju od Srpske pravoslavne crkve da izmjeste ustoličenje Joanikija u neki od hramova u drugim gradovima Crne Gore.

Za njih, čin ustoličavanja Joaniija u Cetinjskom manastitu, predstavlja nagovještaj „okupacije“ Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani „srpski svet“. Dolazak na Cetinje na protest protiv ustoličenja Joanikija najavili su poslanici opozicionih partija i sam predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako su saopštili vissoki policijski funkiconeri, niko nije prijavio javni skup, ili protest za nedjelju 5. septembra.

Na pitanje da li će biti zabrane skupova, ministar Sekulović je saopštio da “zabrane generalno predstavljaju gušenje sloboda i izraz slabosti države”:

“Uloga policije je da svi građani osjete sistem kao svoj. Policija će na Cetinju biti garant bezbjednosti svih građana bez obzira na vjeru kojoj pripadaju”.

Visoki policijski funkcioneri su saopštili da niko za nedjelju 5. septembra nije prijavio javni skup, a da Srpska pravoslavna crkva ne mora da prijavljuje javni skup jer će se ceremonija održati unutar vjerskog objekta.

Cetinjani o ustoličenju koje dijeli Crnu Goru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Državni sekretar za bezbjednost u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić je upozorio crnogorske političare da je njihova odgovornost velika:

“Veliku odgovornost imaju svi političari koji dođu na Cetinje nepozvani ili dođu na neprijavljeni skup”, rekao je Miljanić.

Podsjetimo poslanički klub Demokratskog fronta je najavio da će doći na ustoličenje mitropolita Joanikija, a funkcioneri Demokratske partije socijalista su takođe najavili da će doći na Cetinje jer im je to patriotska dužnost, ukoliko mitropolija SPC ne odustane od ustoličenja Joanikija.

Direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin saopštio je, da niko nema pravo da nasiljem brani bilo koju vrijednost i naglasio da pravo na korišćenje sredstava prinude ima samo policija. Ukoliko na Cetinje 5. septembra dođe predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, policija će reagovati pojačanjem obezbjeđenja ili na drugi adekvatan način.

Đukanović je najavio da će doći na Cetinje u nedjelju 5. septembra ukoliko SPC ne odustane od ustoličenja mitropolita Joanikija.

“Da li će policija u nekom trenutku ograničiti kretanje na Cetinju, zavisi od više fakktora. Neće biti nikakvog hapšenja Cetinjana, ali će biti uhapšen svako, u bilo kom gradu, za koga se utvrdi da je učinio krivično djelo. Svi koji poštuju zakone države neće imati problema sa policijom”, rekao je Brđanin.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je planirala da 5. septembra u Cetinjskom manastiru na ustoličenju mitropolita Joanikija bude prisutan patrijarh Porfirije, sveštenici i predstavnici crkvenih odbora.

XS
SM
MD
LG