Dostupni linkovi

Šta spaja Đukanovića, Abazovića i Dubai


Crnogorski premijer Dritan Abazović i predsjednik Milo Djukanovic, Podgorica, 3. mart 2022.
Crnogorski premijer Dritan Abazović i predsjednik Milo Djukanovic, Podgorica, 3. mart 2022.

To što su Dritan Abazović i Milo Đukanović dok su bili na najvišim državnim funkcijama putovali o trošku trećih lica u Ujedinjene Arapske Emirate za Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) Crne Gore nije kršenje Zakona o sprečavanju korupcije.

Odluka ASK je donijeta na osnovu ranije prijave Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja se godinama bavi borbom protiv korupcije.

Đukanović je u Dubai putovao u martu 2010. kada je bio premijer Crne Gore a Abazović u decembru 2021. godine dok je bio vicepremijer. Đukanović o trošku, i na poziv kontroverznog biznismena Duška Kneževića, a Abazović na poziv Muhameda Šajbanija, člana vladarske porodice Dubaija.

Prema tumačenju ASK Đukanović i Abazović nijesu bili u obavezi da kao poklon prijave troškove putovanja u Dubai jer se ne radi o novcu, hartiji od vrijednosti ili dragocjenom metalu.

Direktorica Agencije Jelena Perović za Radio Slobodna Evropa (RSE), kratko je rekla da je odluka donijeta u zakonitom postupku:

"Ta odluka je konačna i ne možemo je nikako komentarisati. ASK u svim slučajevima, pa i u ovom postupa isključivo u skladu sa zakonom."

Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra MANS-a
Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra MANS-a

S druge strane, Dejan Milovac iz MANS-a za RSE kaže da se Agencija ovakvom odlukom još jednom promovisala kao prepreka za stvarnu borbu protiv korupcije na visokom nivou:

"Mislim da je zaista degutantno u 2022. godini pojašnjavati da ne postoji 'besplatni ručak' i da su u pitanju visoke javne funkcije, veoma osjetljive na mogućnost da postanu meta uticaja na njihove odluke."

U tom kontekstu, Milovac podsjeća, da su bile sporne brojne odluke koje su u prošlosti donosile prethodne Vlade Mila Đukanovića:

"Tako da plaćeni put u Dubai i za Đukanovića i Abazovića nije 'besplatan ručak'."

Đukanović o putovanju na poziv (ne)prijatelja

Đukanović je priznao da je u glavni grad UAE putovao na privatnu zabavu u organizaciji Duška Kneževića optuženog biznismena i predsjednika Atlas grupe, koji je i sam više puta izjavio da je snosio troškove Đukanovićevog putovanja.

"Đukanović je istakao da je na putovanje bio pozvan sa suprugom na privatno druženje, te da u konkretnom javna funkcija koju je obavijao u tom momentu ni na koji način nije bila povezana sa putovanjem", navodi se u obrazloženju Đukanovićevog putovanja koje je objavio ASK.

Iako mu je Knežević 2010. plaćao putovanje, Đukanović je devet godina kasnije izjavio da Knežević nikada nije bio njegov prijatelj:

"Imam vrlo pažljiv odnos prema prijateljima, imam vrlo strogu selekciju prijatelja i on nikada nije bio dio tog kruga."

Agencija je, istovjetnu odluku donijela i kada je Đukanović takođe o Kneževićevom trošku putovao na njegovu zabavu u Sen Trope, u junu 2010. godine.

Knežević i Đukanović su krajem 2018. došli u oštar politički sukob, posle koga je Knežević napustio Crnu Goru. Njemu je martu 2021. potvrđena optužnica za stvaranja kriminalne organizacije u aferi "Koverta", dok je u nekoliko drugih slučajeva osumnjičen za pranje novca, utaju poreza.

Dritanovo putovanje - službeno ili privatno?

Kada je riječ o Abazovićevom putovanju na sajtu Vlade Crne Gore od 12. decembra 2021. objavljeno je da je vicepremijer u "sklopu radne posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima posjetio EXPO 2020 Dubai."

Samo dva dana kasnije, Abazović je na pitanje novinara u Skupštini o putu u Dubai rekao da taj put nije imao veze sa Vladom, te da građane Crne Gore nije koštao ništa.

On je tokom te posjete prisustvovao trci "Formule 1" i na društvenim mrežama objavio fotografiju piste, uz komentar zahvalnosti domaćinima što mu se ispunio jedan od dječačkih snova.

Precizirao je da je u glavnom gradu UAE boravio na poziv Muhameda Šajbanija:

"Šajbani je po hijerarhiji četvrti čovjek u Dubaiju, na čelu je vladarskog suda u Emiratima."

Dodao je da je Šajbani izvršni direktor državnog fonda iz Dubaija, Investment Corporation of Dubai (CD), koji je vlasnik luksuznog turističkog naselja i marine za megajahte "Porto Montenegra" u Tivtu.

Državni investicioni fond Dubaija kupio je u maju 2016. od kanadskog milijardera Pitera Manka of-šor kompaniju koja je jedini osnivač tivatskog Porto Montenegra.

U izjašnjenju za Agenciju za sprečavanje korupcije Abazović je naveo "da je tačno da je u decembru boravio u Dubaiju i Abu Dabiju, ali ne kao javni funkcioner, već kao građanin."

On je dodao i da se svaki izlazak iz Crne Gore ne može tretirati kao odlazak u okviru obavljanja funkcije, i da ne može biti lišen prava da se kreće kao običan građanin.

Milovac: Nepoštovanje prema građanima

Komentarišući objašnjenje predsjednika i premijera dato ASK -u, Milovac kaže da je sporno što će ostati tajna zbog čega su Abazović i Đukanović dobili poklon putovanja.

"Zbog čega je Duško Knežević platio Đukanoviću put u Dubai i zašto je jedan šeik imao interes da Abazoviću i njegovoj sviti ispuni ono što je on nazvao ispunjenjem dječačkih snova."

Crnogorski vicepremijer Dritan Abazovič i njegov savjetnik Filip Adžić, Abu Dabi, decembar 2021.
Crnogorski vicepremijer Dritan Abazovič i njegov savjetnik Filip Adžić, Abu Dabi, decembar 2021.

Milovac smatra da su i Đukanović i Abazović pokazali nepoštovanje prema funkciji i građanima:

"Kada je riječ o gospodinu Đukanoviću mislim da više niko nema sumnju da se radi o svojevrsnom političkom kameleonu koji će, ne samo svoje izjave nego i djela upodobiti onome što je trenutna situacija i ono što su njegovi prvo privatni, pa onda i partijski interesi."

Upoređujući oba slučaja Milovac konstatuje:

"Na žalost, vidimo da tu karakteristiku sve više poprima i gospodin Abazović iako je na vlasti svega dvije godine. Ta vrsta neodgovornosti prema javnosti i građanima koji finansiraju njega i njegovu funkciju je nešto što svakako niko nije očekivao kada je građanima obećao promjene."

Abazović je na vlast došao nakon izbora avgusta 2020. kada su proruski Demokratski front, Demokrate i njegov Građanski pokret URA osvojili vlast i nakon tri decenije Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista poslali u opoziciju.

Ove partije su između ostalog izbore dobile na platformi o borbi protiv kriminala i korupcije.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primiti novac, hartije od vrijednosti ili dragocjeni metal, bez obzira na njihovu vrijednost. Takođe, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih u vrijednosti do 50 eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG