Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik i Čović saglasni oko većine političkih pitanja


Foto: Tina Jelin
Lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović, kako su danas izjavili nakon sastanka u Mostaru, slažu se oko većine aktuelnih političkih pitanja u BiH.

Podržavaju euroatlantske uintegracije, liberalizaciju viznog režima, ali i popis stanovništva, raspodjelu rukovodećih mjesta, te aktuelni Zakon o sudijama i stranim tužiteljima koji je, kako je kazao Milorad Dodik, doveden u pitanje preglasavanjem:

„Ovo nije sastanak dvojice protiv trećeg. Ovo je samo želja da se pokaže da dijalog nema uopšte alternativu.“

Lider SNSD-a pozvao je Stranku demokratske akcije na razgovore već naredne sedmice, ali je ustvrdio kako je politička scena kod Bošnjaka decentralizirana, odnosno da ne postoji homogen stav za dijalog tri naroda.

Komentirajući posljednje odluke OHR-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao kako se njegova stranka zalaže za transformaciju Ureda visokog predstavnika koja neće biti moguća ako se izazivanje krize nastavi. Za pitanje elektroprijenosa, dodao je, odgovorni su svi:

„Ako mi ne budemo dogovorili elektroprijenos između tri naroda, tri elektroprivrede i način kako on treba funkcionirati kao državni segment kompanije, ali i kao onaj element koji treba biti zasnovan na ova tri javna preduzeća, bojim se da nama nikakva mjera OHR-a neće pomoći kao takva.“


Suštinske ustavne promjene, kako je naglasio Dodik, u BiH mogu se desiti samo od strane domaćih političara, dok strani faktori, po njemu, ne smiju biti ni inicijatori.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG