Dostupni linkovi

Dodik pozvao Skupštinu da odbije Inzkove odluke


Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Narodna skupština Republike Srpske izjasniće se u četvrtak o zakonima koje je 18. septembra nametnuo visoki predstavnik, a sjednica je zakazana na zahtjev Vlade RS, koja je prošle sedmice odbacila odluku visokog predstavnika o „Elektroprenosu BiH".

Poslanici su u srijedu raspravljali cijeli dan o tome, a premijer RS Milorad Dodik pozvao je poslanike Narodne skupštine da podrže zaključke Vlade u vezi sa nametnutim odlukama visokog predstavnika o elektroenergetskom sistemu. Dodik je u svom izlaganju naglasio da RS neće prihvatiti ništa što je nametnuto nasilno, pa ni odluke visokog predstavnika:

„I zato ću, dame i gospodo narodni poslanici, predložiti da ova Skupština zaključi da je visoki predstavnik u svom mandatu kršio odredbe Dejtonskog sporazuma, da je nepravno i neovlašteno nametao zakone, smjenjivao ljude i sve ono o čemu sam ovdje danas govorio.“


Premijer RS također je predložio Narodnoj skupštini da usvoji dva zaključka:

„Ukoliko visoki predstavnik nastavi da pokušava nametnje i provođenje nepravnih akata, koji su predmet današnje rasprave, i bilo koji drugih pitanja, Narodna skupština će zakazati javno izjašnjavanje o tome. Drugo, u tom slučaju svi predstavnici RS u zajedničkim organima BiH povlače se iz reda tih organa zbog toga što ne mogu davati podršku upravljanju BiH od strane nezakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju mimo Ustava i mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma. I tamo se neće vratiti dok se stanje ne uspostavi u skladu sa Dejtonom.“

Tokom svog obraćanja Dodik je rekao da je upravo u toku još jedna nezakonita akcija NATO snaga i OHR-a:

„Evo sad su izmislili, danas sam obaviješten kad sam došao ovdje da su OHR i snage NATO-a nasilno upadali u naše institucije tražeći papire o ovome svemu. Oni nastavljaju da rade svoje.“

Članovi tima Ureda visokog za popis državne imovine i tri predstavnika štaba NATO u Sarajevu posetili su danas katastar u Banjaluci tražeći podatke o vojnoj imovini.

To je novinarima potvrdio portparol štaba NATO-a Derek Čepel, navodeći da tokom posjete katastru u Banjaluci nije bilo incidenata niti su službenici NATO bili uniformisani i naoružani.

Visoki predstavnik je 18. septembra nametnuo zakone kojim se reguliše rad "Elektroprenosa BiH", a Vlada RS odbacila je te odluke kao zadiranje u vlasničke odnose i kršenje prava akcionara, koja štite međunarodne norme.

I dok u RS smatraju kako nametanja odluka više ne može biti, u FBiH smatraju kako su one nužne, te da vlasti RS-a već godinu dana iz političkih razloga opstruiraju rad "Elektroprenosa BiH".

Ured visokog predstavnika smatra da je RS ostvarila značajnu korist od Elektroprijenosa BiH, da je imala više ulaganja u prijenosnu mrežu nego FBiH iz koje ima više prihoda od potrošača i koja je većinski vlasnik u kompaniji.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kaže kako su opstrukcije predstavnika RS i počele kad je zatraženo više ulaganja u Federaciju.

Inzko je izrazio čuđenje postupcima RS, uz upit zašto bi se predstavnici ovog entiteta povlačili iz kompanije koja dobro funkcioniše, a pritom joj je sjedište u Banjoj Luci, direktor Srbin, te upošljava 100 radnika koji rade i plaćaju porez ovom entitetu.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je u subotu da će svaka nametnuta odluka visokog predstavnika u BiH ili nekog drugog biti odbijena i da će se predstavnici Republike Srpske povući iz svih organa u BiH, ukoliko ambasadori i međunarodni predstavnici ne poslušaju taj stav.
XS
SM
MD
LG