Dostupni linkovi

'COP26, posmatramo vas': Širom Evrope održani klimatski protesti


Sa protesta protiv COP26-a u Glazgovu (6. novembar 2021.)
Sa protesta protiv COP26-a u Glazgovu (6. novembar 2021.)

Nekoliko desetina hiljada ljudi marširalo je 6. novembra ulicama Glazgova, domaćina Konferencije UN-a o klimi (COP26), zahtijevajući od vlada da preduzmu konkretne akcije kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva koja utiču na globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

Marš, na kojem su se okupili sindikati, političari, studenti, zabrinuti građani, protekao je mirno uz zvuk bubnjeva i uprkos povremenoj kiši.

Klimatski protesti održani su i u drugim gradovima širom Evrope, uključujući London, Pariz, Dablin, Kopenhagen, Cirih i Istanbul.

"Održavaju se razgovori, ali nema politika koje će dogovoreno provesti u djelo", rekla je jedna od učesnica demonstracija u Glazgovu.

Kritičari optužuju političare da više govore nego što djeluju jer nisu ni ispunili obećanja sa COP-a u Parizu 2015. godine kad su se prvi put obavezali da smanje emisije štetne gasove u svojim državama.

Demonstranti kritikuju i ograničen pristup javnosti razgovorima u Glazgovu, navodeći da su morale biti uključene sve zainteresovane strane. Tokom marša su nosili banere sa natpisima "Crvena linija za čovječanstvo", "Zaustavite velike zagađivače", "COP26, posmatramo vas" i "Ljut sam".

Samit o klimi: Sami sebi kopamo grob
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

Na drugoj strani, sa manje prisutnih, ali ništa manje bijesa i entuzijazma klimatski skup održan je i u Istanbulu u Turskoj.

Osamdesetak klimatskih aktivista protestovalo je u Istanbulu, pozivajući na akciju za spas planete za buduće generacije. Aktivisti su nosili transparente "Ujedinjeni za klimu" i "Ekologija bez klasne borbe je baštovanstvo".

Tursku su godinama unazad pogađale velike suše, a ovog ljeta i šumski požari i poplave.

Konferencija UN-a o klimi u Glazgovu trajat će do 12. novembra.

XS
SM
MD
LG