Dostupni linkovi

Samit o klimi Thunberg označila festivalom ‘praznih obećanja'


Aktivistica Greta Thunberg na protestu u Glasgowu, Škotska, 1. novembra 2021.
Aktivistica Greta Thunberg na protestu u Glasgowu, Škotska, 1. novembra 2021.
Aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg označila je klimatsku konferenciju COP26 u Glasgowu "festivalom praznik obećanja" dok se obraćala demonstrantima okupljenim u tom škotskom gradu.
Nakon marša hiljada klimatskih aktivista 5. novembra, Thunberg je rekla da je međunarodna konferencija "neuspjeh”.
Švedska aktivistkinja je dodala da su obećanja nekih zemalja data tokom COP26 da će smanjiti emisije stakleničkih plinova jednaka nečemu više od "dvosedmične proslave uobičajenog poslovanja".
Delegati iz skoro 200 država prisustvuju COP26 kako bi pronašli načine za provođenje ciljeva dogovorenih u Parizu 2015. da se prosječni globalni porast temperature ograniči na između 1,5 i 2 stepena Celzijusa.
Dan ranije je Velika Britanija saopćila da je 190 država obećalo na klimatskom samitu COP26 da će postepeno prestati koristiti ugalj, ali među njima nisu Australija, Indija, Kina i Sjedinjene Države, koji spadaju među najveće potrošače ovog energenta. Velike zemlje koje koriste ugalj, uključujući Poljsku, Vijetnam i Čile, su među onima koje su se obavezale.


Ugalj je fosilni energent koji pojedinačno najviše doprinosi klimatskim promjenema.

Stručnjaci kažu da će obaveza više od 100 zemalja da se smanje emisije metana za najmanje 30 posto do 2030. godine tokom samita visokih zvaničnika na početku konferencije, imati pravi kratkoročni efekat na globalno zagrijavanje.
Međutim, ekolozi ističu da vlade imaju običaj da ne ispune svoja klimatska obećanja.
XS
SM
MD
LG