Dostupni linkovi

Schmidt kaže da nema 'akutne ratne opasnosti u BiH'


Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u Sarajevu, 18. marta 2022.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u Sarajevu, 18. marta 2022.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt ocijenio je nakon sastanka s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom da u BiH nema akutne ratne opasnosti te da se građani mogu osjećati sigurno jer su vojne snage Evropske unije (EUFOR) razmještene u BiH.

Naveo je da su vojnici EUFOR-a u BiH da garantuju stabilnost i slobodu, a ne da plaše stanovnike, bez obzira na to u kojem entitetu žive.

"Ne, ovdje nema rata ali postoji politička kriza i obaveza političara je da rade", naglasio je Schmidt.

Rekao je da članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji je vladajuća partija u entitetu Republika Srpska, treba poručiti da treba ukinuti blokade, a to je moguće samo kada se bude radilo na donošenju odluka, "umjesto pojavljivanja na nekom sastanku na pet minuta".

"Međunarodna zajednica će i dalje BiH biti siguran, ali ne i naivan partner jer očekujemo da će glasači birati predstavnike koji će raditi", podcrtao je Schmidt.

Zastupnici, ministri i drugi politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) ne sudjeluju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Glasaju samo za odluke, kako su naveli, koje su u interesu građana Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta,usvojila je 10. decembra informacije o "prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske", u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

NSRS je usvojila 10. februara i nacrt zakona o sudskom vijeću ovog entiteta.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je poručio i da se i sama zemlja mora pokrenuti i ponovio da se o BiH ne može pregovarati jer ljudi imaju pravo da zajedno odlučuju o svojoj budućnosti. Posjetu austrijskog kancelara je ocijenio kao "znak da međunarodna zajednica i dalje vodi računa o ovoj zemlji".

"Jaka podrška dejtonskim institucijama je i signal, u vrijeme kada se na granicama EU krši međunarodno pravo i vodi agresorski rat", izjavio je Schmidt u petak, 18. marta.

Dodao je da će međunarodna zajednica ispuniti svoje obaveze prema ovoj regiji i BiH, te da neće zakasniti, prenijela je Fena.

Kretanja Dodikovih stavova o blokadi institucija BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Nehammer: Uvjeti EU za BiH da ne budu preopterećenje

Austrijski kancelar je nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltjiom ocijenio da uvjeti prema BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU) “ne treba da budu preopterećenje”, te da je “izuzetno bitna uzajamna partnerska saradnja”.

“Nastojat ćemo da s našim partnerima u okviru EU, prije svega Njemačkom, sagledamo kako možemo pomoći jednim pristupom”, rekao je Nehamer nakon sastanka s Tegeltijom, prenijela je Srna. Austrijski kancelar je rekao da se kriza zbog sukoba u Ukrajini osjeti i u Austriji.

Nehammer i Tegeltija: Austrija najvažniji vanjskotrgovinski partner
Nehammer i Tegeltija: Austrija najvažniji vanjskotrgovinski partner

“Kriza se osjeti u autoindustriji, kada je isporuka dijelova u pitanju. Osjete se poteškoće i u proizvodnji i preradi čelika”, rekao je Nehamer. On je naglasio da su to posljedice koje izazivaju zabrinutost i predstavljaju izazov.

“U cijelom kontekstu je važno i pitanje zapadnog Balkana. Stabilnost u ovoj regiji je izuzetno bitna”, poručio je Nehamer.

Tegeltija je izjavio da je vanjskotrgovinska razmjena BiH i Austrije 2,5 milijardi maraka (oko 1,3 milijarde eura), što ovu evropsku zemlju svrstava u red najvećih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Tegeltija je novinarima kazao da se razgovaralo i o problemu migracija, pri čemu je naglasio proaktivnu partnersku ulogu austrijskog MUP-a.

“Ista situacija bila je i kada smo se suočili sa problemom pandemije virusa korona, jer je tada Austrija među prvima pružila pomoć BiH, a drugi u Evropi su oklijevali da nam pomognu u nabavci vakcina”, podsjetio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je dodao da je s Nehamerom razgovarao i o krizi u Ukrajini.

“Mi dijelimo zabrinutost za položaj civila i njihove patnje, kao i nemogućnost da izađu iz Ukrajine i potraže bezbjedno utočište dok sukobi ne prestanu”, rekao je on.

Tegeltija je kao veoma značajne označio potencijalne i realne posljedice rata, kao što su poskupljenja energenata i životnih namirnica što, kako je kazao, neminovno loše utječe na normalan život svih građana. Prema Tegeltijinim riječima, Austrija ostaje pouzdan partner BiH na njenom putu ka EU.

“Ova prijateljska država svjesna je naših napora koje preduzimamo kako bismo obezbijedili članstvo u EU”, naveo je Tegeltija.

Austrijski kancelar Karl Nehammer boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Osim sa Schmidtom i Tegeltijom, sastao se i s članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem te drugim bh. zvaničnicima.

Širom BiH raspoređeno je dodatnih 500 vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja Evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea). Iz EUFOR-a je 24. februara najavljeno kako dodatne snage stižu "jer bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

XS
SM
MD
LG