Dostupni linkovi

Posebna sjednica Skupštine Republike Srpske, 10. decembar 2021.
Posebna sjednica Skupštine Republike Srpske, 10. decembar 2021.

Skupština Republike Srpske pokrenula proces prenosa nadležnosti

Ustavom Bosne i Hercegovine definirane su nadležnosti države, ali i način na koji su entitetske nadležnosti prenesene na državni nivo. Narodna skupština entiteta Republika Srpska najavljuje da će vratiti više od stotinu prenijetih nadležnosti, što je protivno Ustavu BiH.

Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, u petak 10. decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Odluke Narodne skupštine Republike Srpske stupaju na snagu narednog dana nakon njihovog usvajanja, navodi se u nacrtima dokumenta objavljenih na sajtu Skupštine RS.

17:53 10.12.2021.

Borenović nakon napuštanja sjednice: Prizivanje sukoba

Nenad Nešić, predsjednik opozicionog Demokratskog narodnog saveza je poručio kako je "očigledno da je SNSD svjestan da je njegov rejting na minimumu i da je to povod za ovu sjednicu”.

“Čekaće se šest mjeseci na zakone, pa onda na žalbe. Ovdje nema nikakvog jedinstva. Jer da ga ima sjeli bi prije sjednice i dogovorili šta da radimo", izjavio je Nešić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović upitao je zašto se ova važna pitanja otvaraju u završnoj godini izbornog mandata.

"Prenos nadležnosti su poznate činjenice već godinama, zašto to sada otvaraju. Imaju svu vlast, sve imaju u svojim rukama. Podijelili su sve privilegije 2019. i nikada nisu pomenuli nadležnosti. Ovo je poigravanje sa opasnim temama i prizivanje sukoba", rekao je Borenović.

17:40 10.12.2021.

Stevanović: Ne možemo više biti u defanzivnoj ulozi

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba Demoratskog saveza (DEMOS) u NSRS, kaže da su neke odluke u BiH u posljednje vrijeme bile inicijalna kapisla, nakon kojih su shvatili „da ne mogu više biti u defanzivnoj ulozi, i ne smijemo više biti objekat politike i moramo preuzimati proaktivnu ulogu“.

Ona je apostrofirala, kako kaže, tri stvari koje su se tokom ove godine desile u relativno kratkom roku.

„Nametanje odluke Valentina Incka o zakonu o zabrani negiranja genocida, zatim nelegalno imenovanje gospodina Kristijana Šmita za visokog predstavnika i odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju ustavnosti određenih odredbi Zakona o šumama RS – te stvari su sa razlogom izazvale žestok otpor u RS, s razlogom“, rekla je Stevanović.

„Gro nadležnosti sa entiteta na nivo BiH je prenošen odlukama visokog predstavnika, Ustavnog suda i parlamenta BiH, ali su neke nadležnosti prenesene na nivo BiH uz saglasnost NSRS“, istakla je ona.

Napomenula je da poslanike u NSRS optužuju da su njihove aktivnosti antidejtonske i antiustavne, a oni se, kako kaže, „bore za vraćanje funkcionisanja RS i BiH u okvire Ustava BiH“.

17:32 10.12.2021.

Poslanici opozicije napustili sjednicu

Nakon kritika i optužbi predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS su napustili sjednicu na kojoj se raspravlja o prenosu nadležnosti sa BiH na entitet RS.

"Saslušali smo predlagače i naš zaključak je da ih nećemo podržati u njihovoj namjeri, jer smatramo da se radi o političkoj farsi i pripremi za opšte izbore 2022", rekao je predsjednik opozicione SDS Mirko Šarović novinarima u holu Narodne skupštine.

17:20 10.12.2021.

Dodik optužio opoziciju da su kukavice

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, optužio je opozicione stranke da se „kriju“ i da su „kukavice“.

„Pun je kofer vaše izdaje. Šalju iz Britanije ovog izaslanika. Hodate po Sarajevu i pričate da Dodiku trebaju sankcije. Ja nisam kukavica kao vi. Idite na izbore i pričajte šta hoćete. Samo ste vi bezgrešne djevice i časna vodica koja pliva beskrajno. Nemojte vi nas da optužujete, jer bi mi mogli vas. Koji izbori? Oni su sljedeće godine. Izglasajte sa nama svih 120 zakona, SNSD se neće pojaviti na izborima. Otkud Šarović može reći da RS nema snage. Nije tačno. Šta hoćete, da vam kažem gdje sam šta dogovorio? Možete vidjeti da sam dovoljno samouvjeren da nisam odustao. Hvala ljudima koji su sa mnom zajedno“, poručio je Doidk.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG