Dostupni linkovi

Sudija utvrdio da Cetinjanin nije prijetio ni napao lidera DF Kneževića


Milan Knežević daje izjavu ispred Centra bezbjednosti Podgorica, 7. decembar 2022.
Milan Knežević daje izjavu ispred Centra bezbjednosti Podgorica, 7. decembar 2022.

Sudija za istragu podgoričkog suda pustio je na slobodu Cetnjanina Ivana Gardaševića, koji je 7. decembra pritvoren na osnovu prijave za napad na lidera proruskog Demokratskog fronta Milana Kneževića.

Sudija je konstatovao da Gardašević nije uputio prijetnje Kneževiću.

Prethodno je Osnovno tužilaštvo u Podgorici odredilo zadržavanje do 72 sata Gardaševiću zbog sumnje da je ugrozio sigurnost Kneževića, nakon čega je policija uhapsila tridesetčetvorogodišnjeg Gardaševića.

Knežević je u prijavi policiji naveo, da su mu tri osobe na Aerodromu Podgorica 7. decembra uputila uvrjedljive riječi i pokušala fizički da ga napadnu, a što je spriječio njegov lični vozač.

Međutim, analizirajući snimke sa video nadzora, sudija je uočio da je vozač koji je ujedno i obezbjeđenje Milana Kneževića inicirao fizički sukob, a Gardašević je pokušavao da ga izbjegne udaljavajući se.

Podsjetimo, Knežević je nakon što je podnio prijavu, novinarima rekao da mu je, dok je sjedio u automobilu, prišao mladić i počeo da ga vrijeđa.

"Pitao ga kakav je problem, a on je nastavio da me vrijeđa", rekao je Knežević i pojasnio da su on i njegov vozač procijenili da može doći do fizičkog kontakta i da može biti ugrožen.

"Moj vozač je reagovao pravovremeno i zaustavio fizički napad na mene i ja mu se zahvaljujem jer ne znam kako se to moglo završiti", naveo je Knežević i dodao da će on i njegovo obezbjeđenje nositi oružje, jer se osjećaju nebezbjednim.

Knežević nema zakonski pravo da nosi oružje jer se protiv njega vodi krivični postupak u slučaju državni udar.

Incidentu je prisustvovao i otac Gardaševića koji je Vijestima rekao da je Knežević na konstataciju njegovog sina da "ima lijepu glavu" počeo da ih psuje a da je momak iz obezbjeđenja krenuo da se fizički obračuna s njima. Kako je naveo sve će biti jasno kada se pogledaju snimci nadzornih kamera.

Kneževićevu najavu da će nositi oružje gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković je ocijenio posebno opasnom i pozvao tužilaštvo da hitno reaguje:

"Prijetnja nošenjem oružja je kontinuitet neprihvatljivog odnosa funkcionera DF-a prema državi u kojoj politički djeluju, pogotovo uzimajući u obzir ranije incidente", naveo je Đurašković.

Knežević je više puta bio učesnik fizičkih incidenata, uključujući napad na policajca 2015. godine, poslanike u Skupštini...

Crna Gora: 'Vjerski zakon' u izbornoj trci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Knežević je ustvrdio da je napad na njega politički motivisan.

Iz stranke Andrije Mandića, drugog lidera Demokratskog fronta (DF) najoštrije su osudili napad na Kneževića ocjenjujući da se radi o teškom incidentu koji je motivisan mržnjom prema srpskom narodu i DF-u.

Pozvali su nadležne da "spriječite fašističke i huliganske ispade koji su postali zaštitni znak pojedinih opizicionih grupacija, kako sve to ne bi eskaliralo u nešto mnogo ozbiljnije".

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je poručio da je napad na Kneževića "napad na cijelu Crnu Goru i mora biti najoštrije i hitno sankcionisan".

Demokratski front i Prava Crna Gora dio su parlamentarne većine koja je avgusta 2020 osvojila vlast u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG