Dostupni linkovi

Centralna banka BiH: Finansijski sistem je stabilan


Bosanska valuta konvertibilna marka, ilustrativna fotografija
Bosanska valuta konvertibilna marka, ilustrativna fotografija

Monetarni, a time i finansijski sistem u Bosni i Hercegovini (BiH) je stabilan, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Na računima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) trenutno se nalazi 5,5 milijardi KM deponovanih od strane komercijalnih banaka i njihovih deponenata, piše u saopštenju.

Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve.

Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve, navode iz CBBiH.

Centralna banka BiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede.

“Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju i značajna gotovinska sredstva, što je garant ispunjenja svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini”, piše u saopštenju iz Centralne banke BiH.

Dodaje se i da CBBiH kontinuirano prati situaciju i poduzima sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definisanim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je ranije u ponedjeljak, nakon sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora u Banjaluci, da će na sjednici Predsjedništva BiH koja je u toku (ponedjeljak, 16.03.) predložiti da Centralna banka BiH smanji stopu obaveznih rezervi kako bi se osigurale dvije i po milijarde maraka (1.25 milijardi eura) za povećanje likvidnosti banaka u trenutnoj krizi izazvanoj korona virusom.

XS
SM
MD
LG