Dostupni linkovi

MMF za RSE: Dodatno ćemo sniziti svoje projekcije rasta ekonomije BiH u 2020.


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Međunarodni monetarni fond (MMF) dodatno će sniziti svoje projekcije rasta ekonomije BiH u 2020. godini, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnoga monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini.

Do revizije je došlo nakon posljednjih potresa na globalnim financijskim tržištima, širom Evrope, te u regiji izazvanih padom cijena nafte te širenjem koronavirusa (COVID-19), a što će se, smatraju u MMF-u, odraziti i na BiH.

MMF je već u projekcijama iz oktobra 2019. oštro spustio prognoze rasta BiH za 2020. godinu na 2,6 posto, sa 3,2 posto, koliko je prognozirao u aprilu te godine.

"Trenutno revidiramo naše projekcije za BiH. I ovog puta ćemo sniziti izglede za 2020. Još uvijek nismo završili naše projekcije, ali mislim da se može reći da ćemo reducirati ono što smo prvobitno imali i to za nešto manje od jedan posto. Sniženja izgleda će biti”, kazao je Jewell za Radio Slobodna Evropa.

Globalno širenje virusa korona uništiće svaku nadu u jači rast tokom 2020. godine, rekla je 4. marta direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Ona je navela da MMF sada očekuje da će svjetski rast tokom 2020. godine biti ispod stope od 2,9 odsto kao za prošlu godinu i da će prepravljena prognoza biti objavljena u narednim sedmicama.

"Globalni rast ove godine biće ispod prošlogodišnjeg nivoa, ali u kojoj mjeri i koliki će uticaj biti, za sada je teško predvidjeti", naglasila je Georgijeva na konferenciji za novinare.

Ona nije željela da kaže da li će kriza sa virusom korona gurnuti svijet u recesiju.

XS
SM
MD
LG