Dostupni linkovi

Danas vanredna sjednica Predsjedništva BiH o sprečavanju širenja korona virusa


Zastave Bosne i Hercegovine
Zastave Bosne i Hercegovine

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine biće održana u 17 sati, u ponedjeljak, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u ovoj instituciji.

Na sjednici bi trebalo biti razgovarano o mjerama za sprečavanje širenja virusa u BiH, te o ekonomskim mjerama koje je potrebno preduzeti kako bi se zaštitila privreda.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Sjednici bi, kako je najavljeno, trebali prisustvovati predstavnici Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri, gradonačelnik Brčko Distrikta i entitetski ministri zdravstva.

Zahtjev za održavanje sjednice je podnio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Dodik: Predložiću da Centralna banka BiH smanji stopu obaveznih rezervi

Član Predsjedništva Bosne I Hercegovine Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak u Banjaluci da će sjednici Predsjedništva BiH, zakazanoj za 17 sati, predložiti da Centralna banka BIH smanji stopu obaveznih rezervi kako bi se osigurale dvije i po milijarde maraka (1.25 milijardi eura) za povećanje likvidnosti banaka u trenutnoj krizi izazvanoj korona virusom.

Dodik je ovo izjavio nakon sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora u Banjaluci.

“Tražiću da se prepolovi negativna stopa na obavezne rezerve, dakle da ona bude pet posto. Time bi se preko Centralne banke BiH osiguralo 2,5 milijarde konvertibilnih maraka", kazao je Dodik.

Nove mere za ulazak stranaca u BiH

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine (BIH) Vijeće ministara je u nedjelju na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

"Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije", saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U saopštenju se navodi da stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Vijeće ministara BiH zadužio je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da o realizaciji ove Odluke obavijesti diplomatsko konzularna predstavništva. Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku BiH.

U BiH je do sada registrovano ukupno 24 slučajeva zaraze korona virusom.

XS
SM
MD
LG