Dostupni linkovi

Gradska kasa Beograda: Gondola ispred vrtića


Budžet Beograda za 2020. je za gotovo 10 odsto veći nego za ovu godinu
Budžet Beograda za 2020. je za gotovo 10 odsto veći nego za ovu godinu

Predstavnici beogradske vlasti opisuju budžet za narednu godinu kao razvojni i investicioni, navodeći da je u interesu građana. Sa druge strane, deo opozicije žestoko kritikuje izglasanu gradsku kasu i tvrdi da se više novca planira za monumentalne simbole nego za istinske potrebe građana.

"Osnovne zamerke su da je više novca predviđeno za nelegalnu 'gondolu' 420 miliona dinara, odnosno, nešto više od 3,5 miliona evra, nego za izgradnju obdaništa u Beogradu, za koja je predviđeno oko 410 miliona dinara, što je svojevrstan paradoks", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, članice opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) i šef odborničkog kluba tog bloka u Skupštini Beograda.

Stavka u budžetu Grada Beograda koja se odnosi na gondolu
Stavka u budžetu Grada Beograda koja se odnosi na gondolu

Gradnju žičare između starog i novog dela Beograda, za koju je grad izdvojio 3,5 miliona evra, zaustavio je Upravni sud do sudske odluke.

Jovanović ocenjuje da budžet glavnog grada za narednu godinu nije razvojni niti je u interesu građana.

Od zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića RSE do objavljivanja ovog teksta nije dobio odgovore na zamerke budžetu koje stižu iz redova ovog dela opozicije.

Šta je predložio Vesić?

Podsetimo, Vesić je, obrazlažući budžet za 2020. godinu pred odbornicima gradske skupštine, čiju većinu čine predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), rekao da je budžet razvojni, investicioni i da je zasnovan na principu da su građani na prvom mestu.

Dodao je da će najviše sredstava otići na drumski i železnički saobraćaj i ulaganja u putnu infrastrukturu, za šta je namenjeno 53 milijarde dinara ili nešto više od 450 miliona evra. Za kupovinu novih vozila za javni gradski prevoz je, kako je precizirao, obezbeđeno sedam milijardi dinara, odnosno, nešto više od 59,6 miliona evra.

U oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja, i to za funkcionisanje ustanova, subvencije privatnim vrtićima, za tekuće i kapitalno održavanje i izgradnju objekata vrtića planirana su sredstva u iznosu od 18 milijardi dinara, odnosno, nešto više od 153 miliona evra, naveo je Vesić i istakao da će biti izgrađeno 17 novih vrtića.

A što se tiče socijalnih davanja, rekao je drugi čovek Beograda, planirana su sredstva u iznosu od gotovo pet milijardi dinara ili oko 42,6 miliona evra, što je, dodao je, za 2,57 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

Ostale zamerke na budžet

Jovanović ističe i druge zamerke na budžet glavnog grada za narednu godinu.

„Takođe je predviđena izgradnja ogromnog jarbola kao monumentalnog simbola Beograda (u novobeogradskom parku Ušće, visokog 80 metara, na čijem vrhu će vijoriti zastava Srbije, što je pre tri godine predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prim. aut), čija cena je 327 miliona dinara (oko 2,8 miliona evra), što je iznos veći od sume koja je opredeljena za izgradnju nove glavne autobuske stanice na Novom Beogradu, koja je, inače, trebalo da bude gotova već u septembru ove godine.

Stavka u budžetu Grada Beograda koja se odnosi na jarbol
Stavka u budžetu Grada Beograda koja se odnosi na jarbol

Dakle, zaista ima mnogo primera gde vidimo da su prioriteti u Beogradu pomešani, odnosno, da budžet nije krojen po meri običnih ljudi i da nije razvojni“, ocenjuje Jovanović, koji dodaje da je vlast, uprkos tome što je gromoglasno najavljivala početak gradnje metroa, ni dinara u budžetu nije odvojila za taj projekat.

Visoka cena gondole

Ekonomski novinar Mijat Lakićević kaže da izdaci iz gradskog budžeta za narednu godinu za žičaru od Ušća do Kalemegdana i za jarbol odnose više od 8,5 miliona evra, što, kako ocenjuje, govori o tome da budžet Beograda za sledeću godinu ne odražava stvarne potrebe građana.


„Budžet vlasti za narednu godinu, čini mi se, u dobroj meri pokazuje nesposobnost vlasti jer oni čak i kad imaju pare, a za sledeću godinu će imati dosta novca – što iz samih prihoda, što iz kredita – predviđaju veliki broj projekata koji su nepotrebni za građane Srbije. Drugim rečima, to je gondola, to je jarbol, što će izaći na gotovo milijardu dinara, što su ogromne pare, a potpuno su nepotrebni građanima. Na drugoj strani, vidimo kako je loš prevoz, infrastruktura, a za takve stvari, kao i za vrtiće, koji su građanima potrebni, nema dovoljno para. Dakle, to je budžet koji je prilagođen potrebama vlasti i kompanija koje su na vlast prikopčane, da bi oni mogli da zarađuju na javnim investicijama, a manje se vodilo računa o potrebama građana“, ocenjuje Mijat Lakićević.

Budžet Beograda za 2020. je za gotovo 10 odsto veći nego za ovu godinu, a projektovani deficit od 3,37 odsto biće u potpunosti pokriven suficitom prenetim iz ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG