Dostupni linkovi

Elektrosever počeo da postavlja brojila za struju na sjeveru Kosova


Električno brojilo. Ilustrativna fotografija iz arhive
Električno brojilo. Ilustrativna fotografija iz arhive

Kosovsko poduzeće za distribuciju električne energije (KEDS) objavilo je 26. aprila da je njegov izvođač, srpska kompanija Elektrosever, počela da instalira pametne električne jedinice u opšinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

"Brojila, koja su posljednja riječ tehnologije, dodatno će regulisati distribuciju i snabdijevanje električnom energijom za kosovske potrošače u tom dijelu", saopštili su iz KEDS-a.

Oni su rekli da će Elektrosever postaviti 5.000 takvih brojila "s fokusom na potrošače koji traže nove priključke i na one koji nemaju brojila".

"Usluga je dio sistematizacije potrošača na sjeveru zemlje i predstavlja veliki iskorak za cjelovito i sveobuhvatno funkcionisanje cijele distribucione mreže Kosova", kaže se u saopštenju tog preduzeća.

'Neko da objasni šta znači ugovor KEDS-a i Elektrosevera': U Severnoj Mitrovici dileme da li i kako plaćati struju

Bisljimi: Ugovor sa Elektroseverom vodi normalizaciji sabdijevanja strujom na sjeveru Kosova

Od završetka rata 1999. stanovnici Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka nisu plaćali utrošenu struju.

Struju potrošenu na sjeveru plaćali su građani drugih djelova Kosova, koji su dobijali uvećane račune do kraja 2017. kada je Osnovni sud u Prištini ocijenio da je ta praksa nezakonita.

Od te godine, Vlada Kosova je plaćala račune za struju na sjeveru.

Kosovo i Srbija su 21. juna 2023. potpisali mapu puta za implementaciju Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije (EU).

Nakon toga, početkom decembra 2023. EU je objavila da je srpska kompanija Elektrosever potpisala komercijalni ugovor za KEDS-om.

Građani sjevera dobili su prve račune za struju u februaru ove godine.

Računi za struju prvi put posle dve decenije: Šta kažu u na severu Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Računi koji su izdati krajem februara bili su sa fiksnom cijenom, dok su u martu izdati na temelju trenutne potrošnje.

XS
SM
MD
LG