Dostupni linkovi

Počela distribucija računa za struju na severu Kosova


Račun za struju kojeg su na severu Kosova izdali iz Elektrosevera
Račun za struju kojeg su na severu Kosova izdali iz Elektrosevera

Podjela računa za struju počela je na severu Kosova 29. februara, potvrdili su novinari Radija Slobodna Evropa na terenu. Račune je izdalo preduzeće Elektrosever koje se nalazi u vlasništvu energetske kompanije Elektroprivreda Srbije (EPS).

Kompanija je 24. juna 2023. godine dobila licencu od vlasti na Kosovu. Stanovnici na severu Kosova, naseljenog većinom Srbima, ne plaćaju struju od 1999. godine.

Stanovnicima opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok računi za struju će od sad stizati na adresu, a minimalna fiksna uplata iznosiće 21,60 eura.

Na računu kojeg je izdala kompanija Elektrosever, u kojeg je Radio Slobodna Evropa imala uvid, stoji da se radi o "predračunu za utrošenu energiju za obračunski period". Račun je na albanskom i srpskom jeziku, a u fiksni iznos plaćanja je uključen porez na dodatu vrijednost od osam posto.

Uz račun su poslati i ugovori o snabdevanju električnom energijom. Prema ovom ugovoru, obračun utrošene električne energije "obračunava se po dogovorenom tarifnom modelu", pa će postojati visoke i niske tarife.

Čim korisnici plate fiksni račun od 21,60 eura, Elektrosever će smatrati da je ugovor o snabdijevanju sa njima zaključen.

Operator sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT) je početkom ove godine saopštio da je u četiri opštine na severu Kosova počela registracija utrošene električne energije, ističući da će struja biti plaćena na isti način kao i u ostatku zemlje.

Evropska unija je početkom decembra 2023. objavila da je srpska kompanija Elektrosever potpisala komercijalni ugovor za energiju sa Kosovskom elektrodistribucijom (KEDS).

Kosovo i Srbija su 21. juna iste godine potpisali mapu puta za implementaciju Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Međutim, ni sporazum ni vodič nisu implementirani. Sporazum potpisan u okviru dijaloga ima za cilj da reguliše pitanje snabdevanja i naplate električne energije za četiri opštine na severu Kosova: Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Stanovnici ovih opština nisu plaćali utrošenu energiju od 1999. godine. Tokom godina njihov dug su plaćali građani drugih opština Kosova, a od 2017. godine i Vlada Kosova.

Računi za struju prvi put posle dve decenije: Šta kažu u na severu Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
XS
SM
MD
LG