Dostupni linkovi

Vučić sa Dačićem i Šapićem o novoj Vladi Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Srpske napredne stranke (SNS) sastao se, uoči objavljivanja odluke o novoj Vladi Srbije, sa liderima Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpskog patriotskog saveza (SPAS), strankama koje su osvojile mandate u Skupštini Srbije.

Vučić se odvojeno sreo sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Šapićem.

Uz fotografiju susreta sa Dačićem Vučić je napisao da su pred Srbijom teški izazovi.

"Svaka politička stranka, ali i svaki čovek ima obavezu da pomogne svojoj zemlji. Prijateljstva su u politici retka, ali su zajedništvo i jedinstveno delovanje ključni za dobrobit Srbije. Samo ujedinjena Srbija biće snažnija i uspešnija", naveo je Vučić.

Nedugo potom objavljena je i informacija o susretu sa Šapićem.

"Ovako izgleda kada dvojac iz Novog Beograda pređe reku i napravi radni ručak u kineskom restoranu. Verujem da bliskom saradnjom u budućnosti možemo mnogo dobrog da donesemo Srbiji, naveo je Vučić uz fotografiju sastanka sa Šapićem.

Prethodno su, Dačić i Šapić razgovarali sa mandatarkom za sastav nove Vlade Srbije Anom Brnabić. Dačić nakon tih razgovora nije dao izjave, a Šapić je rekao da je zadovoljan razgovorom, ali nije želeo da otkriva detalje pre sednice predsedništva Srpske napredne strankekoja ima apsolutnu većinu u parlamentu.

Brnabić je ranije izjavila da će sastav vlade biti poznat u utorak popodne posle sednice predsedništva SNS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je 5. oktobra dosadašnju premijerku Anu Brnabić za mandatarku nove Vlade Srbije.

Parlamentarni izbori održani su u Srbiji 21. juna i nova vlada još uvek nije formirana iako je lista Srpske napredne stranke, na čijem je čelu Aleksandar Vučić osvojila 188 od 250 poslaničkih mesta.

U parpament su još ušle liste Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija koja je osvojila 32 mandata i Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića koji je dobio 11 mandata.

Mesta u parlamentu takođe imaju i četiri manjinske stranke - Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa.

Skupština Srbije konstituisana je 3. avgusta i tada je počeo da teče zakonski rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG