Dostupni linkovi

Brnabić sa Dačićem i Šapićem o Vladi Srbije


Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić
Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u zgradi Vlade Srbije sa predstavnicima koalicije Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija (SPS-JS) Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem, a potom i sa predsednikom Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandrom Šapićem.

Posle sastanaka nisu bile predviđene izjave za medije.

Šapić je novinarima rekao da je zadovoljan razgovorom, ali na pitanje da li će biti u vladi, odgovorio je da ne bi bilo fer da otkriva detalje sa sastanka jer je popodne sednica predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) koja ima apsolutnu većinu u parlamentu.

"Oni će večeras doneti svoju odluku i nakon toga možemo da razgovaramo da li će SPAS biti deo vlade", poručio je Šapić.

On je dodao da je još nakon izbora izjavio da je spreman da bude deo vladajuće koalicije ako se dogovore oko ključnih nacionalnih tema.

Šapić za RSE: Nisam ni rusofil, ni evrofanatik

Brnabić je ranije izjavila da će sastav vlade biti poznat u utorak popodne posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS).

Nije poznato da li će SNS, koji ima dve trećine mandata u parlamentu, imati koalicione partnere. Takođe nisu poznata ni imena ministara. Brnabić je pre nekoliko dana najavila da će među ministrima biti oko 50 posto žena.

Srpska napredna stranka je do sada bila u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je 5. oktobra dosadašnju premijerku Anu Brnabić za mandatarku nove Vlade Srbije.

Parlamentarni izbori održani su u Srbiji 21. juna i nova vlada još uvek nije formirana iako je lista Srpske napredne stranke, na čijem je čelu Aleksandar Vučić osvojila 188 od 250 poslaničkih mesta.

U parpament su još ušle liste Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija koja je osvojila 32 mandata i Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića koji je dobio 11 mandata.

Mesta u parlamentu takođe imaju i četiri manjinske stranke - Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa.

Skupština Srbije konstituisana je 3. avgusta i tada je počeo da teče zakonski rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG