Dostupni linkovi

Brnabić pred Kvintom 'izrazila nezadovoljstvo' jer referenduma neće biti na Kosovu


Ana Brnabic, prime minister of Serbia with Quinta Ambassadors

Premijerka Srbije Ana Brnabić iskazala je nezadovoljstvo zbog odluke vlasti na Kosovu da ne dozvole da se održi referendum za izmenu Ustava Srbije, saopšteno je nakon sastanka Brnabić sa ambasadorima zemalja Kvinte 6. januara.

Referendum za izmene Ustava u oblasti pravosuđa biće održan 16. januara u Srbiji, a glasanje neće biti organizovano na Kosovu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je o predstojećem referendumu sa ambasadorima Francuske, Italije, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država i otpravnicima poslova Ujedinjenog kraljevstva i Delegacije EU u Srbiji.

Premijerka je, kako je saopšteno, rekla da je Srbija učinila velike pomake u oblasti vladavine prava i da je promena Ustava najvažnija reforma u toj oblasti.

"Partneri Kvinte su istakli važnost vladavine prava i pozvali na dalji napredak u reformi pravosuđa. U tom kontekstu su konstatovali da pravosudne reforme predložene na referendumu predstavljaju važne korake u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređivanju vladavine prava u Srbiji. To je takođe važno u kontekstu obaveza Srbije u procesu pristupanja EU", zaključeno je na sastanku.

Promena Ustava, koja bi trebalo da donese više nezavisnosti sudstvu i tužilaštvu, jedna je od obaveza Srbije prema EU i definisana je Akcionim planom za Poglavlje 23. Srbija je ovo poglavlje, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, otvorila u julu 2016. godine.

Aktuelni Ustav na samom početku definiše Kosovo kao deo Srbije, iako je bivša južna pokrajina nezavisnost proglasila još 2008. godine. Najavljene promene neće uticati na taj deo najvišeg pravnog akta zemlje.

XS
SM
MD
LG