Dostupni linkovi

Brnabić: Za sada bez uvođenja COVID propusnica na 24 sata


U Srbiji su od 23. oktobra COVID propusnice neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, svakoga dana od 22 časa.
U Srbiji su od 23. oktobra COVID propusnice neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, svakoga dana od 22 časa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da za sada neće biti produženja važenja COVID propusnica na 24 sata.

Brnabić je 27. oktobra na konferenciji za novinare u Kragujevcu rekla da je vakcinacija protiv korona virusa odgovor na pandemiju i da "tu imamo, polako, rast - prešli smo 55 odsto vakcinisanih".

Na pitanje da li će mere protiv epidemije biti pooštrene, premijerka Srbije je navela da "za sada treba u potpunosti da implementirati postojeću meru".

"Pritom mi idemo opet i sa striktnim inspekcijama za ostale mere, za maske na zatvorenom i otvorenom, tamo gde je nemoguće držati distancu", rekla je Brnabić i najavila da će sledeće nedelje biti održan sastanak Kriznog štaba za suzbijanje epidemije protiv korona virusa.

U Srbiji su od 23. oktobra COVID propusnice neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa.

Validna COVID propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci.

Doneta je odluka i da će COVID propusnica biti validna i ako građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

O školama 28. oktobra

Na pitanje da li će učenici preći na onlajn nastavu, Branabić je rekla da Institut "Batut" drži sastanke sa medicinskim delom Kriznog štaba i sa Ministarstvom prosvete o tome šta bi bile dalje preporuke za školu.

"Oni će u četvrtak (28. oktobra) imati još jedan sastanak i onda će Kriznom štabu dati svoju preporuku. Ono što je meni važno i što mislim da ne treba da se menja, a to je svakako da deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu", rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da će se razgovarati i sa sindikatima "da se čuje i njihovo mišljenje", kao i da će se razmatrati mogućnost "da se malo pomeri (školski) raspust".

Kombinovana nastava, koja podrazumeva kombinovanje neposredne nastave i nastave na daljinu, primenjuje se od ponedeljka, 25. oktobra u srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se, prema navodima Ministarstva prosvete, primenjuje prvi model organizacije nastave koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra, broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.372 (0.57 posto).

Četvoro dece na respiratoru na Institutu za majku i dete

Doktor Vladislav Vukomanović rekao je 27. oktobra za Radio televiziju Srbije (RTS) da je četvoro dece koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji na Institutu za majku i dete u Beogradu i dalje u dosta lošem stanju.

Vukomanović je naveo da je u ovom talasu korona virusa dvostruko veći broj pregleda dece koja imaju simptome COVID-a.

"Povećava se broj mališana u dečijim bolnicama sa težom kliničkom slikom. Više ih je i na respiratoru. U redovima ispred COVID ambulanti sve je više dece", rekao je on.

U Institutu za majku i dete je desetoro pozitivne dece, a četvoro je na respiratoru. Imaju 17, 16 i sedam godina, a najmlađa je beba od šest meseci.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu je petoro pozitivne dece, od toga je dvoje na respiratoru, a u Dečijoj klinici Kliničko bolničkog centa (KBC) "Dr Dragiša Mišović" na lečenju su 32 deteta.

Načelnica dečje bolnice u KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić rekla je da za televitiju Prva da su u toj ustanovi hospitalizovana deca različitog uzrasta, ali da "ima puno beba".

XS
SM
MD
LG