Dostupni linkovi

Ružić: Nije realno da mlađi osnovci u Srbiji pređu na onlajn nastavu


Ministar prosvete Srbije rekao je da će o modelima nastave u školama 28. oktobra razgovarati sa predstavnicima Kriznog štaba.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je 26. oktobra da će o modelima nastave u školama, zbog povećanja broja infekcija korona virusom, 28. oktobra razgovarati sa predstavnicima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije na sastanku Tima za škole.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da će biti "doneta najbolja moguća odluka za decu".

Ružić je naveo da smatra da "nije realno da učenici do petog i šestog razreda u ovom momentu bez vanredne situacije pređu na onlajn nastavu jer je osnovno pitanje ko će čuvati tu decu".

Kombinovana nastava, koja podrazumeva kombinovanje neposredne nastave i nastave na daljinu, primenjuje se od ponedeljka, 25. oktobra u srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije 22. oktobra saopštilo je još da će odeljenja biti podeljena u grupe.

"Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od COVID-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih", navodi se u saopštenju.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se, prema saopštenju, primenjuje prvi model organizacije nastave koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra, broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.372 (0.57 posto).

Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je 21. oktobra da virus se "žestoko spustio u cirkulaciji" među decom, tako da su neka na respiratoru, i da je "legitimno pitanje o čemu je, kako je naveo, započeta rasprava, da li je trenutak da se razmišlja o onlajn nastavi".

XS
SM
MD
LG