Dostupni linkovi

Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta odlazi do kraja oktobra


Džon Berkou
Džon Berkou

Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou rekao je danas da odlazi najkasnije do kraja oktobra posle deset godina na tom mestu, javlja AP.

Berkou je rekao poslanicima da ukoliko Parlament danas bude izglasao prevremene izbore, da će otići pre početka kampanje. Ako ne izglasaju zakon o prevremenim izborima on je najavio odlazak za 31. oktobar, dan kada Britanija treba da napusti Evropsku uniju.

Poslednjih meseci zagovornici tvrdog Bregzita su ga optuživali da krši parlamentarne propise na njihovu štetu. Nezaobilazna ličnost britanske parlamentarne scene smatralo se da je Berkou naklonjeniji strani protiv Bregzita, navodi Frans pres.

U obraćanju parlamentu Berkou je rekao da se njegova desetogodišnja "služba" privodi kraju i da je bila "najveća čast i privilegija" služiti u tom domu. Kako je rekao, ako ne bude prevremenih izbora biće "najmanje poremećaja i najdemokratskije" ako ode 31. oktobra, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Bivši konzervativni poslanik nasledio je pokojnog Majkla Martina kao predsednik Doma komuna 2009. godine.

U emocionalnom govoru on je rekao da je bio ponosan da se zalaže za prava poslanika. Laburistički poslanici su ustali da pozdrave njegov govor dok je većina Torijevaca ostala u svojim mestima. Njegova supruga Seli je slušala njegov govor sa galerije za javnost.

XS
SM
MD
LG