Dostupni linkovi

Brisel 'duboko zabrinut' zbog raskoraka Srbije sa EU u spoljnoj politici


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i Ursula von der Lejen, predsednica Evropske komisije, prilikom susreta u Briselu 26. aprila 2021.
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i Ursula von der Lejen, predsednica Evropske komisije, prilikom susreta u Briselu 26. aprila 2021.

Evropska unija (EU) će na decembarskom ministarskom sastanku izraziti "duboku zabrinutost" zbog nazadovanja Srbije po pitanju usklađivanja sa evropskom spoljnom politikom.

"Savet (EU) duboko žali zbog nazadovanja Srbije u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno neusklađivanje sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i njeno spoljnopolitičko delovanje suprotno zajedničkom pristupu EU", stoji u nacrtu zaključaka koji će biti usvojen na sastanku Saveta opštih poslova.

Savet će takođe uzeti u obzir podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojenim kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine, kao i druge relevantne korake.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u nacrt zaključaka koji će usvojiti Savet opštih poslova na nivou evropskih ministara država članica EU na sastanku koji će biti održan 13. decembra.

Ministarski sastanak u decembru se redovno posvećuje zemljama koje su u procesu proširenja. Zaključke koje usvoje ministri nadležni za evropska pitanja, potom potvrde i šefovi država i vlada EU na samitu koji se održava neposredno nakon susreta ministara.

Naredni samit EU je zakazan za 15. i 16. decembar.

Očekivanja EU

U zaključcima će se istaći i "snažno očekivanje" Unije da Srbija ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i da pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta.

Kako stoji u nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni 13. decembra, ministri EU će pozdraviti činjenicu da je nova Vlada Srbije afirmisala integraciju u EU kao svoj strateški cilj. Međutim, ovim dokumentom će se tražiti da se ova afirmacija dokaže konkretnim aktivnostima.

"Posebno u kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti. Savet takođe poziva srpske vlasti da objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažuju na sprečavanju i suzbijanju svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama u svim medijskim kanalima", navodi se u nacrtu zaključaka.

XS
SM
MD
LG