Dostupni linkovi

EP izglasao rezoluciju da se pregovori Srbije uslove sankcijama protiv Rusije


Sa jedne od sednica Evropskog parlamenta
Sa jedne od sednica Evropskog parlamenta

Evropski parlament (EP) je izglasao Rezoluciju kojom se traži napredak u pristupnim pregovorima između Beograda i Brisela samo ako se Srbija usaglasi sa politikom sankcijama protiv Rusije.

Za Rezoluciju je glasalo 508 evropskih zastupnika, 75 njih je glasalo protiv a 61 su bili uzdržani.

"Davanje prioriteta usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU", stoji u izglasanoj rezoluciji.

Rezolucijom se poziva Srbija da sistematski uskladi sa restriktivnim merama EU i opštom politikom prema Rusiji, pokaže napredak u demokratiji i vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete EU, ali se takođe traži da se finansijska sredstva uslove ponašanjem Srbije naročito u spoljnoj politici.

"Preispitati sve fondove EU za Srbiju u ovom svetlu, a posebno bilo koji projekat finansiran u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan kako bi se obezbedilo da svi rashodi budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima EU", navodi se u izglasanoj Rezoluciji EP.

Inače Rezolucija se odnosi na novu strategiju u procesu proširenja.

Autor teksta, zastupnik Tonino Picula je nakon glasanja izjavio da je Evropski parlament uvek bio najveći zagovornik proširenja.

"Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi se trebala provoditi buduća politika proširenja ponovno možemo postaviti ton i standarde koji će omogućiti rast i napredak Evropske unije. Želimo osigurati da EU i dalje bude zajednica evropskih država koja se razvija i koja je otvorena za pridruživanje demokracija s kojima deli zajedničke vrednosti i interese", poručio je Tonino Picula.

Zahtev za ukidanje konsenzusa u procesu proširenja

Rezolucijom se između ostalog traži reformiranje procesa donošenja odluka unutar EU kada su u pitanju pristupni procesi, od jednoglasja na kvalifikovanu većinu.

"U svetlu rastuće ruske pretnje evropskom miru i stabilnosti, poboljšana politika proširenja i dalje je najjači geopolitički alat koji EU ima na raspolaganju", navodi e u Rezoluciji.

Evropski zastupnici ovom Rezolucijom takođe pozivaju države članice EU da ispune njihove obaveze prema zemljama Zapadnog Balkana i zemljama Istočnog partnerstva te osiguraju da se zemljama kandidatima ne nudi alternativa u zamenu za punopravno članstvo u EU.

Rokovi u pristupnim pregovorima i nagrađivanje napretka

Rezolucijom se traži da se odrede "jasni rokovi" za završetak pregovora sa zemljama pristupnicama i ustrajni su u zahtevu da se pregovori okončaju najkasnije do kraja tekuće dekade.

Izglasanom rezolucijom se traži da se demokratska reforma i vladavina prava stave u prvi plan procesa proširenja, uz poboljšano praćenje, izveštavanje, procenu i uslovljavanje.

Preporuka o novoj strategiji EU-a za proširenje obuhvata I poboljšanje vidljivosti finansiranja EU I konkretnih rezultata u zemljama proširenja. Takođe se naglašava neophodnost sprečavanja uplitanja trećih strana u političke, izborne i druge demokratske procese zemalja pristupnica.

"Uz osiguranje da se svaka stagnacija ili nazadovanje u reformskom procesu povezanom s EU pravovremeno sankcioniše, EU bi takođe trebala nagraditi zemlje kandidate kada ostvare održiv napredak, uključujući njihovo postupno uvođenje u jedinstveno tržište EU", navodi se u izglasanoj Rezoluciji.

Rezolucije Evropskog parlamenta inače nisu pravno ni politički obavezujuće za države članice EU niti ostale evropske institucije.

XS
SM
MD
LG