Dostupni linkovi

Theresi May izglasano povjerenje


Britanska premijerka na testu Bregzita
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Britanska premijerka na testu Bregzita

Sa 200 glasova "za" i 170 "protiv", premijerka Velike Britanije Theresa May je preživjela glasanje o povjerenju u Konzervativnoj partiji.

Prema propisima, novo glasanje o povjerenju ne može biti održano u narednih godinu dana.

Konzervativni poslanici su glasali nakon što je stiglo 48 pisama sa zahtjevom za glasanje o povjerenju.

Glasanje su pokrenuli poslanici nezadovoljni postignutim sporazumom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, poznatijem kao Brexit (Bregzit).

May je u utorak odložila planirano glasanje o sporazumu.

"Ja ću se boriti u ovom glasanju sa svim što imam", poručila je May u srijedu ujutru ispred Downing Streeta broj 10, uoči glasanja o nepovjerenju.

Iako je u utorak u nekoliko evropskih centara pokušala dobiti garancije koje će joj osigurati prihvatanje plana na novom glasanju koje bi se trebalo održati prije 21. januara, May se vratila sa porukom evropskih lidera da novog pregovaranja o već utvrđenom planu neće biti.

U međuvremenu, pozivi za novi referendum o EU u Velikoj Britaniji nijesu više samo sporadični.

"Sir Graham Brady (koji predsjedava komitetom koji nadgleda vođstvo Konzervativne partije) je potvrdio da je primio 48 pisama konzervativnih poslanika da će biti organizovano glasanje o mom liderstvu u Konzervativnoj partiji. Ja ću se boriti u tom glasanju sa svim što imam", rekla je britanska premijerka uoči odlaska u parlament gdje je u toku žestoka rasprava, dodajući:

"Agenda koju sam postavila u mom prvom govoru ispred ovih vrata - da omogućim Brexit za koji su ljudi glasali, da bi izgradili zemlju koja će funkcionisati za svakoga - ostaje. Ja sam u potpunosti sebe posvetila tim zadacima još od kada sam postala premijerka i spremna sam da završim taj posao", poručila je.

May je ranije pojasnila je da bi novi premijer morao da povuče ili da traži produženje roka za Član 50, mehanizma koji je Britanija aktivirala i prema kojem bi iz EU trebalo da izađu 29. marta 2019.

Hoće li biti novog Brexit referenduma?
Hoće li biti novog Brexit referenduma?

Theresa May je ranije kazala da bi promjena konzervativnog lidera time i premijera "stavila budućnost naše zemlje u rizik i nesigurnost koju ni najmanje ne možemo priuštiti".

"Promjena liderstva Konzervativne partije će sada budućnost naše zemlje dovesti u rizik i nesigurnost kada to najmanje možemo priuštiti. Novi lider ne bi bio na dužnosti do 21. janaura zakonskog roka za odobravanje ugovora, tako da se izborom novog liderstva rizikuje predavanje kontrole o pregovorima o Brexitu opozicionim poslanicima u parlamentu. Novi lider ne bi imao vremena da pregovara sporazum o povlačenju i da ga zakonski provede kroz parlament do 29. marta", obrazložila je May.

Iako su joj tokom posjete Hagu, Berlinu i Briselu u utorak ponovili da novih pregovora o već ugovorenom sporazumu nema, May tvrdi da je postigla napredak u pregovorima sa EU.

Međutim, jedan od njenih stranačkih kolega koji je podnio zahtjev za glasanje o nepovjerenju, bivši ministar Owen Patersen ne dijeli to mišljenje.

"Tužno je da je ona odlučna da se drži svog sporazuma koji neće proći kroz britanski parlament, i gore, ako prođe kroz parlament, ona će izgubiti podršku DUP-a (Demokratskih unionista iz Irske) što će izazvati opšte izbore", pojašnjava Patersen.

U opštem haosu koji je nastao neposredno su moguće nekolike opcije.

Veći broj opozicionih poslanika pa čak i neki konzervativni, zatražili da se počnu pripreme za drugi referendum
Veći broj opozicionih poslanika pa čak i neki konzervativni, zatražili da se počnu pripreme za drugi referendum

U međuvremenu, veći broj opozicionih poslanika pa čak i neki konzervativni, juče su zatražili da se počnu pripreme za drugi referendum.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je u sred ustavne krize, koja je bez paralele u modernoj istoriji", rekao je Ian Blackford, lider Škotske nacionalne partije (SNP) u Vestmisteru. "Izgleda da postoji veoma malo potencijala da se pronađe konsenzus."

Lider Liberal demokrata Vince Cable je rekao da Vlada mora da pita Izbornu komisiju, nezavisno tijelo koje nadgleda referendume, da počnu da traže koje bi pitanje mogli postaviti kada bi se još jedno glasanje održalo.

Novo glasanje, prema Cableu mora pitati glasače da li žele Bexit sporazum ili da ostanu u EU. On je rekao da izlazak "bez sporazuma" ne bi trebalo da bude jedna od opcija.

Ovakvi komentari prevladavaju u Zelenoj partiji, Velškoj nacionalnoj partiji, potom kod Margaret Backett iz Laburističke stranke, čak i kod Anne Soubry iz Konzervativne partije premijerke May.

Kladioničari nude gotovo jednake šanse za održavanje novog EU referenduma prije 2020. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG