Dostupni linkovi

I Merkel isključila mogućnost novih pregovora o Brexitu


Theresa May i Angela Merkel u Berlinu, 11. decembar 2018.
Theresa May i Angela Merkel u Berlinu, 11. decembar 2018.

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je mogućnost novih pregovora o Brexitu u utorak poslije sastanka s britanskom premijerkom Theresom May u Berlinu.

Merkelova je to rekla na sastanku s poslanicima nakon što je razgovarala s britanskom premijerkom May koja je došla u Njemačku u pokušaju da dobije ustupke o uslovima povlačenja njene zemlje iz EU.

Prema dva izvora Reutersa, Merkel je rekla svojoj konzervativnoj parlamentarnoj grupi da neće biti daljih pregovora o Brexitu, ali da su učinjeni napori da se Britancima daju određene razuvjeravanja.

May je informisala Merkel da bi sporazum bio odbijen, i da nije ni u čijem interesu da Britanija izađe bez sporazuma, rekao je jedan izvor.

"Sporazum koji smo postigli je najbolji mogući. Nema prostora za bilo kakve dodatne pregovore" rekao je ranije danas u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu Jean-Claude Juncker.

Britanska premijerka je otkazala za danas predviđeno glasanje o sporazumu o Brexitu u britanskom parlamentu zbog nesuglasica poslanika koji prijete da će glasati protiv tog dokumenta čime bi se otvorio put ka razlazu Londona i Brisela bez dogovora.

Theresa May se večeras sastaje u Briselu s predsjednikom Evropske komisije Jean Claude Junckerom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom koji je sinoć rekao da neće biti ponovnih pregovora s Londonom.

Britanska premijerka je prije Berlina bila u Hagu gdje je razgovarala s holandskim premijerom Markom Rutteom.

Britanski parlament će glasati o sporazumu o Brexitu prije 21. januara rekao je ranije danas portparol britanske premijerke, dok su opozicioni parlamentarci zatražili da se počne razmatranje priprema za novi referendum.

XS
SM
MD
LG