Dostupni linkovi

Rastuća cijena Brexita


Kovanice britanske funte
Kovanice britanske funte

Odlaganje glasanja o planu za izlazak iz Evropske unije britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) već je utjecao na pad vrijednosti funte, a svjetski mediji upozoravaju da je Brexit test za sve – za valutu, tržišta, ali i za cjelokupnu ekonomiju.

Krizna tačka za britansku funtu

Ujedinjeno Kraljevstvo je dostiglo kriznu tačku, a funta se kreće prema najnižim nivoima od glasanja na Brexitu, smatra BlueBai Asset Management, a prenosi Blumberg (Bloomberg).

"Drugi referendum o Brexitu sada izgleda kao najverovatniji ishod nakon što je premijerka odložila glasanje parlamenta o njenom sporazumu o napuštanju EU. Evropska unija vjerovatno neće ponuditi Britaniji više koncesija i mogu početi pripreme za scenario u kome nema dogovora na samitu EU u četvrtak, izjavio je menadžer resora Mark Betgejt (Mark Bathgate).

"Sada smo u kriznoj tački – Ujedinjeno Kraljevstvo sada je u veoma teškoj situaciji u kojoj je zakonom usvojen tvrdi Brexit i ne može se dogovoriti sa EU", rekao je Betgejt i dodao: "Funta se vraća na nivo koji je imala krajem 2016."

Blumberg podsjeća da je funta u oktobru 2016. godine pala na najniži nivo od 1.1841 dolara, najslabiji od 1985. godine.

"Taj "brzi pad" došao je uslijed tanke likvidnosti u azijskom trgovanju. Funta je u ponedjeljak skliznula na 1,25 dolara, najniže od aprila 2017. godine, dok su 30-godišnje obveznice predvodile dobitke na tržištu duga, jer su investitori tražili sigurnost dugotrajnih obveznica...

Iako su državne obveznice Britanije poskupile zbog neizvjesnosti, BlueBay vidi faktore koji uključuju veću inflaciju valute i sporiju ekonomiju koja utječe na dug u srednjem roku.“

Sporiji rast britanske ekonomije

Indipendent (Independent) prenosi podatke Kancelarije za državnu statistiku koja je saopćila da je brzina britanskog ekonomskog rasta usporena na 0,4 odsto tokom tri mjeseca prije oktobra.

"To je pad u odnosu na stopu od 0,6 odsto u trećem kvartalu ove godine i potvrđuje utisak slabljenja ekonomije prije Brexita naredne godine...

Kvartalna stopa rasta usluga usporila je na 0,3 odsto, u odnosu na najviši nivo od 0,7 odsto u julu. Prerađivačka industrija pala je za 0,9 odsto u oktobru, što je dovelo do pada proizvodnje iz sektora farmaceutskih proizvoda, što je često čudno. Izgradnja je smanjena za 0,2 odsto u istom periodu.“

List ističe da ankete o poslovanju objavljene prošle nedjelje pokazuju da je rast britanske privrede na tromjesečnom nivou skočio za samo 0,1 odsto u posljednjem kvartalu ove godine, s rizikom od potpunog pada, kao i da su mnoge kompanije navele neizvjesnost oko Brexita kao faktor koji ograničava investicije i narudžbe.

"Značajno slabljenje britanske ekonomije ove jeseni je ono što smo očekivali da će se nastaviti kao visok nivo neizvjesnosti oko Brexita", rekao je Džon Houksvort (John Hawksworth) iz konsultantske kuće PWC i dodao:

"Dok se ovo ne riješi, ekonomija Velike Britanije će vjerovatno ostati u nevolji jer preduzeća neće željeti da investiraju, a domaćinstva takođe neće željeti da se obavežu na velika ulaganja poput kupovine kuća i automobila."

Efekti poznati u januaru

BBC-jev ekonomski urednik Endi Vereti (Andy Verity) ocjenjuje da je u najnovijim brojkama ekonomskog rasta bilo negativnih znakova, ali da su u cjelini oni bili benigni, pa su djelatnosti kao što su računovodstvene usluge bile generator skromnog ekonomskog rasta.

„Ako želimo da saznamo kakav je efekat propasti Brexit ugovora o povlačenju u Westminsteru, novi pokazatelji otkrivaju manje povoljnu priču. U novembru prodaja na malo ukupno je porasla za 0,5 odsto (uključujući online). Ali, ako isključite hranu, bila je ravna, a prodaja u prodavnicama je bila u opadanju.

Slično tome, vodeći indikator poslovne aktivnosti, indeks menadžmenta kupaca koji prati odluke o kupovini od strane poslovnih rukovodilaca, zabilježio je najgore brojke u sektoru usluga od jula 2016. godine, mjesec dana nakon referenduma.“

Vereti zaključuje da nažalost nećemo znati efekte novembarskih problema Tereze Maj na ekonomski rast (BDP) do januara, kada će biti mnogo kasno da se utiče na donošenje odluka.

Brexit je test za trgovce devizama

Ovo je prvi put u poslednjih 30 godina da se devizno tržište mora baviti potencijalnim šokom - i pozitivnim i negativnim - za funtu, piše Fajnenšl Tajms (Financial Times) i objašnjava:

"Međutim, za razliku od sadašnje situacije, ti prošli periodi nesigurnosti su se pojavljivali oko događaja koji su predstavljali prilično jednostavne skupove alternativnih ishoda. Najverovatnije najbolji primjer ovoga je kretanje ka Crnoj srijedi 1992. kada je pitanje jednostavno bilo da li je ili ne banka Engleske mogla da odbrani poziciju funte na evropskom mehanizam kursu. Nije mogla, naravno.“

FT dodaje da jedan od razloga zbog kojeg je valutno tržište moglo postati osjetljivije na sve vrste rizika posljednjih godina mogao bi biti nizak nivo prinosa na svjetskom nivou.

„Prije dvadeset godina, japanski investitor bi dobio prednost od 4,7 procentnih poena od ulaganja u dvogodišnje obveznice Velike Britanije, umjesto da ulaže u japanske državne obveznice sa istim dospijećem. Kao rezultat toga, ovaj investitor bi imao neku zaštitu protiv nepovoljnih deviznih kretanja tokom određenog perioda. Za razliku od toga, isti investitor bi danas uživao prilično skromniji prinos od 0,89 procentnih poena iz iste trgovine.„

Na kraju FT zaključuje da je relativna smirenost funte u posljednjih nekoliko sedmica u skladu sa tržištem deviza koje je prije svega ostalo oprezno, kao i da je to očigledan kontrast u odnosu na period pred referendum 2016. godine.

Tržišta na ivici

Ono što će se naredno dogoditi moglo bi otvoriti vrtoglav niz posljedica koje bi mogle povećati nestabilnost na globalnim finansijskim tržištima, posebno za britansku funtu, koja je u ponedjeljak pala na najniže u posljednjih 20 mjeseci u odnosu na dolar, piše Asošijejted pres (The Associated Press).

"Tereza Mej može predložiti nešto drugačiju verziju dogovora sa EU i dobiti podršku parlamenta. Ili bi se zakonodavci mogli složiti o drugom Brexit sporazumu prema kojem bi Britanija zadržala vrlo bliske veze sa jedinstvenim tržištem u Evropi. Mogao bi biti održan čak i drugi referendum o izlasku Britanije iz EU.

S obzirom na vatrenu debatu svih koji su uključeni u raspravu o Brexitu, nije jasno kako će bilo ko odgovoriti na finansijski haos".

AP dodaje da bi međunarodna tržišta također mogla biti uzdrmana ako ulagači pomisle da će Velika Britanija napustiti EU bez dogovora.

"Tržišna reakcija u nadolazećim danima vjerovatno će ovisiti o tome koliko je Tereza Mej uspješna u preoblikovanju njenog sporazuma te kako britanski političari reaguju. Sve to će dati naznake ulagačima koliko će biti moguć Brexit bez dogovora. I to možda neće postati jasno ovih dana, a moguće ne ni do nove godine."

Brexit pogađa dalji razvoj Londona

Uprkos upozorenju oko slabijih izgleda za gotovo svaku regiju sve do 2021. godine uslijed neprekidne neizvjesnosti zbog Brexita, knjigovodstvena kompanija EY rekla je kako London više neće nastaviti rasti mnogo brže nego ostatak zemlje, prenosi Gardijan (The Guardian).

"Očekuje se da će sporiji rast u sektoru usluga imati štetniji utjecaj na glavni grad Velike Britanije, gdje je koncentrisana većina usluga, uključujući bankarsku industriju. U međuvremenu, drugi dijelovi zemlje pokušavaju pratiti sve veći rast", navodi se u izvještaju ove kompanije.

Bilo je predviđeno da će London nadmašiti sve ostale regione u Velikoj Britaniji s povećanjem bruto dodane vrijednosti privredi od 2,1 posto od 2018. do 2021. godine, sa stopom od 2,5 posto tokom sljedeće tri godine od 2018. godine.

Međutim, očekuje se da će jaz između ostatka zemlje biti manji, jer područja, kao što su ona na sjeveroistoku, te Jorkšir i Humbersajd, gdje proizvodnja čini veći dio lokalne ekonomije, pokazuju sve bolje rezultate.

XS
SM
MD
LG