Dostupni linkovi

Norveška obilježava deset godina od kada je Breivik ubio 77 osoba


Crkvena zvona čula su se širom Norveške u četvrtak 22. jula u znak obilježavanja deset godina od kada je Anders Behring Breivik, ekstremni pripadnik desnice ubio 77 osoba, većinom tinejdžera koji su bili u omladinskom kampu.

U govoru održanom povodom dana sjećanja kralj Harald rekao je da Norveška mora da podučava buduće generacije o događajima od 22. jula 2011. godine.

Breivik, neonacista, aktivirao je auto bombu ispred ureda premijera u Oslu, ubivši osam osoba. Potom se odvezao na ostrvo Utoeya i ubio 69 osoba u kampu za mlade Laburističke stranke.

“Određeni datumi su upisani u priču naše države kao definirajući dani. Dani, koji su na različite načine doprinijeli da postanemo takvi kakvi smo danas,” rekao je kralj na memorijalnom koncertu.

Norveški princ Haakon i princeza Ingrid polažu cvijeće na otoku Utoeya gdje je Breivik ubio 69 osoba.
Norveški princ Haakon i princeza Ingrid polažu cvijeće na otoku Utoeya gdje je Breivik ubio 69 osoba.

On je također rekao da nacija duguje onima koji su ubijeni, njihovim porodicama kao i sebi samoj da prenosi lekciju 22. jula budućim generacijama.

“U isto vrijeme, mi moramo priznati da kao društvo nismo učinili ni približno dovoljno da bismo vidjeli, pomogli i zajedno nosili teret i suprotstavili se mračnim silama.”

Preživjeli najgoreg masakra u Norveškoj od Drugog svjetskog rata pozvali su zemlju da se usprotivi mržnji koja je motivirala Breivika.

“22. juli nije bio slučajan čin. To nije bila prirodna katastrofa,” rekla je Astrid Eide Hoem, jedna od preživjelih napada od prije deset godina.

“To je bio ciljani politički teroristički napad, vođen ekstremističkom desničarskom ideologijom. Mržnjom,” dodala je.

Pucnjava na ostrvu trajala je 72 minute, dok je Breivik vrebao i pucao u uspaničene mlade ljude zatočene na malom ostrvu.

Događaji obilježavanja godišnjice počeli su ispred nekadašnje kancelarije premijera, sada praznog prostora.

“Boli prisjećanje na taj mračni dan jula prije deset godina. Danas žalimo zajedno. Danas se sjećamo 77 onih koji se nikada nisu vratili kući,” rekla je premijerka Norveške Erna Soldberg.

Na službi u katedrali u Oslu Jens Stoltenberg koji je u vrijeme masovnog ubistva bio premijer Laburističke stranke, a sada je generalni sekretar NATO-a, ukazao je na nedavne incidente nasilja krajnje desnice, uključujući i kontinuirane prijetnje smrću preživjelima napada.”

“Prije deset godina mržnju smo upoznali sa ljubavlju. Ali, mržnja je još tu,” rekao je Stoltenberg. “Iznova i iznova podsjećamo da demokratija nije osvojena jednom zauvijek. Za nju se moramo boriti svaki dan.”

Breivik (42) služi dvadesetjednogodišnju kaznu koja može biti produžena i na neodređeno vrijeme ukoliko on bude smatran za prijetnju društvu.

Mnogi od preživjelih još uvijek pate od psiholoških trauma, uključujući postraumatski stres, anksioznost, depresiju i glavobolju, pokazao je nedavni rad Norveškog centra za studije nasilja i traumatičnog stresa.

“Kada prođete kroz nešto ovakvo, ne vraćate se više onome što ste bili,” rekla je Eide Hoem ranije za AFP.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG