Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Očekivanja Beograda od Bramercove posete


Serge Brammertz
Glavni haški tužilac Serž Bramerc započeo je dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će razgovarati s najvišim zvaničnicima o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu.

Od Bramercove procene zavisi nastavak procesa evropske integracije Srbije, jer Holandija traži punu saradnju s Tribunalom, uključujući izručenje poslednje dvojice optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi se odmrzao Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Da li postoji mogućnost da Serž Bramerc u decembru pred Savetom bezbednosti konačno, upotrebi formulaciju “puna saradnja”?

Predstavnici vlasti, gotovo jednoglasno, iznose očekivanja da će izveštaj biti pozitivan, jer su uvereni da je Srbija učinila dosta u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza i da je saradnja sa Hagom jedan od prioriteta Vlade.

Snežana Malović
, ministarka pravde:

Snežana Malović, Foto: Vesna Anđić
“Smatramo da, ukoliko, ispunimo svoje međunarodne obaveze, onda možemo da tražimo da se određena pitanja, koja su od međunarodnog značaja, poštuju u pogledu Srbije. Prvenstveno mislim na pitanje vezano za Kosovo i Metohiju. Očekujem da se svi napori koje su Republika Srbija i ova Vlada učinile konstatuju u samom izveštaju, i da izvešaj bude pozitivan za naš rad.”

VUKČEVIĆ OPTIMISTA


Prvi susret Serža Bramerca, tokom ove posete je sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i zvaničnicima srpskih službi bezbednosti.

Tužilac Vladimir Vukčević je optimista i očekuje da Bramerc ovog puta, konačno, upotrebi dugo očekivanu formulaciju “puna saradnja”, uprkos činjenici da su Ratko Mladić i Goran Hadžić još uvek u bekstvu.

“Smatram da bi on mogao da oceni da je saradnja puna. Znači, on ima uvid u rad naših službi. Prema tome, on može da vidi da mi činimo sve. Znači, pored političke volje to je gaktički uslov da on izgovori te magične reči da je saradnja potpuna. Kada mi uhapsimo Mladića i Hadžića, nama ne treba Bramercov izveštaj. Onda je to sve jasno i završeno.”

Vladimir Vukčević, Foto: Midhat Poturović
U potpunu saradnju sa Haškim tribunalom uvereni su i srpski šef diplomatije Vuk Jeremić i potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, koji očekuju da to konstatuje i tužilac Bramerc.

Za razliku od ovh optimističkih prognoza, profesor sa Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić ne veruje da ce Bramerc u svom izveštaju upotrebiti izraz “puna saradnja”:

“Već dugo vermena je prošlo, a dva haška optuženika još uvek nisu u Ševeningenu, tako da s te strane se vrlo teško može očekivati takva formulacija. Međutim, ako bi ona došla, ona bi naravno obradovala sve u Srbiji.”


NESUMNJIVO DA BI VLASTI PROVELE HAPŠENJE


Tužilac Vukčević uverava javnost da su akcije potrage za Mladićem svakodnevne. Pokazujući pred kamerama državne televizije anonimno pismo, Vukčević otkriva detalje jedne takve akcije, obavljene na Novom Beogradu, i to u blizini lokacije na kojoj se ranije krio Radovan Karadžić:

“Mi kad dobijemo bilo kakvu informaciju, bilo kakvu dojavu, mi momentalno stupamo u dejstvo. Ovo je recimo primer jedne takve dojave… Mi smo u roku od sat i po vremena uspeli da opserviramo mesto, završili, obavili pretres i utvrdili da je dojava lažna.”

Zoran Dragišić
Zoran Dragišić ne sumnja u tvrdnje Vladimira Vukčevića i slična uveravanja koja stižu iz obaveštajno-bezbednosnih službi i policije, da se intenzivno traga za Mladićem i Hadžićem:

“Ja verujem da ta potraga traje i ako bi naše vlasti u ovom trenutku mogle da uhapse Mladića, ja sam siguran da ne bi oklevale ni jedan sekund da ga uhvate, jer je to trenutno najveći problem sa kojim se Srbija suočava na putu svojih evropskih ili evroatlantskih integracija, šta već ova Vlada hoće.”

Dragišić naglašava da ne sumnja u postojanje političke volje ovdašnje vlasti da se taj problem otkloni, ali nije siguran da ta volja postoji na nižim nivoima:

“… i da li, baš, naše vlasti do kraja kontrolišu sve službe po dubini, to, da kažem, ostaje kao pitanje za jednu dublju analizu. Ali što se tiče naših vlasti, što se tiče Vlade Srbije i organa koji su zaduženi za saradnju sa Haškim tribunalom… ja sam siguran da kod njih postoji nesumnjiva politička volja.”

Bramerc će pisani izveštaj o radu tužilaštva u proteklih šest meseci podneti Savetu bezbednosti UN sredinom novembra, a usmeno će ga pred članicama Saveta obrazložiti početkom decembra u Njujorku.
XS
SM
MD
LG