Dostupni linkovi

Holandija nije promenila stav


Dragoljub Mićunović
Dragoljub Mićunović
Holandija i dalje smatra da Srbija ne sarađuje u potpunosti sa Haškim tribunalom i da Beogradu ne bi trebalo odobriti primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU - rekli su parlamentarci iz Srbije nakon posete holandskom parlamentu.

Poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović, koji je kao predsednik Spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije predvodio delegaciju u posjeti Holandiji, rekao je da su "razgovori bili uspešni, ali stavovi o saradnji Beograda s Tribunalom u Hagu ostali su različiti".

"Tu se brkaju saradnja i cilj. Sigurno je da svi ciljevi Haškog tribunala nisu ispunjeni dok se Ratko Mladić i Goran Hadžić ne uhapse, ali to ne znači da mi ne sarađujemo potpuno sa Tribunalom, u svim elementima. O tome svedoči i izveštaj javnog tužioca u Savetu bezbednosti", rekao je Mićunović za beogradske medije.

Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Parlamenta Srbije, rekao je da razlog koji holandska vlast i opozicija navode kao objašnjenje nepoverenja u Srbiju jeste činjenica da je politička elita imala Mladića "na dohvat ruke" od 2000. zaključno sa 2006. godinom.

To je pitanje poštovanja evropskih pravila

Šef Spoljnopolitičkog odbora Parlamenta Holandije Henk Jan Ormel istakao je da su hapšenje Mladića i puna saradnja s Haškim tribunalom pitanja poštovanja pravila za proširenje EU.

Holandski parlament, prema Ormelovim rečima, insistira na hapšenju Mladića "ne zato što ima nešto protiv Srbije, nego zato što smatra da pravila moraju biti poštovana, a jedno od tih pravila je puna saradnja s Haškim tribnalom".

Članica Spoljnopolitičkog odbora holandskog Parlamenta i poslanica s liste "Zelenih" Mariko Peters rekla je za "Danas" da u holandskom Parlamentu i van njega postoji gotovo potpuna saglasnost da Srbija "mora da sarađuje s Tribunalom u Hagu" i da od toga zavisi nastavak njenih integracija.

"To je nešto pred čim mnogi imaju moralnu dilemu, ali tako je kako je. Međutim, ne znam da li je moguće dati ocenu da Srbija u potpunosti sarađuje s Hagom. Naša Vlada želi da se Ratko Mladić procesuira i to se vidi kao kompenzacija za žrtve zločina u Srebrenici", rekla je Petersova.
XS
SM
MD
LG