Dostupni linkovi

Srbija u diplomatskoj ofanzivi


Može li dobra ocena Tribunala da ubedi Holandiju da dozvoli Srbiji odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma EU?

Dok delegacija srpskog skupštinskog odbora za spoljne poslove i evropske integracije pokušava u Hagu da preko parlamenta podstakne bolje razumevanje sa Holandijom jer, kažu, od njega zavisi i politika i stav holandske vlade, mnogo moćniji svetski igrači ostaju još uvek kratkih rukava u ubedjivanju Holanđana.

Spekuliše se da bi pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribuanla Serža Bramerca koji u ponedeljak dolazi u Beograd, mogao da bude ključni argument u pritiscima na Holandiju.

No, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić očekuje pozitivan Bramercov izveštaj ali nije siguran da će to značiti ocenu pune saradnje.

“Mi imamo samo jedno otvoreno pitanje u odnosima sa Haškim tribunalom, a to je izručenje Ratka Mladića i ostaje da daljim operativnim potragama dođemo do preostala dva haška optuženika. Ja očekujem da će izveštaj biti pozitivan“, kaže Ljajić, ali i napominje:

“Ne mogu da tvrdim da će biti upotrebljena sintagma ‘puna saradnja’ jer je gospodin Bramerc izbegavao do sada to da kaže zbog činjenice da se Mladić ne nalazi u Hagu.”

Za razliku od Ljajićevog opreza srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, ali i šef diplomatije Vuk Jeremić očekuju od Bramerca magične reči: „Puna saradnja“.

A svoj optimizam Jeremić zasniva na tome što “ovoga trenutka Srbija zaista čini sve da nijedan haški optuženik više ne bude na slobodi“.

„Naša puna saradnja se ogleda u tome što ne postoji ništa drugo što bi moglo da se uradi, a što se ne radi sada, da bi ta saradnja bila ostvarena“, kaže Jeremić.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ide još korak dalje. I pored ograde da Beograd ne želi da iritira Holandiju svojim komentarima Dačić je ipak sa javnošću podelio svoju nadu da bi Srbija u sledeću godinu mogla da uđe sa odmrznutim prelaznim sporazumom.

“Srbija je već daleko odmakla u primeni tog sporazuma ne čekajući na tu formalnu odluku. Zaista mislim da su se i predstavnici međunarodne zajednice mogli uveriti da Srbija čini sve da bi ostvarila punu saradnju sa Haškim tribunalom“, kaže Dačić.

ŠTA SAD MOŽE HOLANDIJI?

Najznačajnija podrška Srbiji za odmrzavanje sporazuma stigla je iz Evrospke komisije. Vinsent Dežer, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji ponovio je da bi zbog napretka Srbije u poslednje vreme to trebalo učiniti.

“Verujemo da bi taj napredak, zajedno sa unapredjenom saradnjom sa Haškim tribunalom, mogao da dovede do odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, kaže Dežer i dodaje:

“U narednim nedeljama i mesecima, do decembarskog zasedanja Saveta ministara svaka odluka i napredak u tom smeru, koji će Evropskoj uniji olakšati donošenje odluke, biće dobrodošli.”

I London bi rado video "odblokiran" Prelazni trgovinski sporazum između Srbije i EU i njen nastavak integracija u Uniju, izjavio je britanski šef diplomatije Dejvid Miliband.

Beogradska štampa prenosi pozivajući se na izvore bliske ministrima EU, da su se holandski i francuski šefovi diplomatija Maksim Ferhagen i Bernar Kušner u utorak u Luksemburgu žestoko raspravljali o deblokadi sporazuma.

Štampa piše i da američki državni sekretar Hilari Klinton traži zeleno svetlo od Holanđana za Srbiju. Ferhagen i vlada u Hagu do sada, medjutim, nisu menjali svoj stav.

Prvi čovek Saveta sa saradnju sa haškim sudom Rasim Ljajić ne veruje da će Holandjani to sada učiniti.

“Da budem potuno otvoren, ja ne očekujem da će oni ubediti Holandiju i da mi ne igramo na tu opciju, mi radimo sve da završimo priču sa tribunalom, da se Mladić nađe, to je najsigurniji i jedino siguran, zapravo put“, ocenjuje Ljajić.

Bilo bi dobro da se to dogodi, da se u potpunosti razumemo, ali ja lično nisam siguran da će Holandija popustiti pred tim pritiscima.”

I analitičari u Srbiji svesni su nepopustljivosti holandske vlade. Spoljno-politički komentator Gordana Logar kaže da se ne može nikakav sud donositi sa sigurnošću.

“Ja sam vrlo uzdržana. Ako Amerika zaista vrši pritisak, kako tvrde neki izvori, ne znam šta bi to Amerika mogla da ponudi Holandiji u zamenu. Milsim da sve, naravno, zavisi od izveštaja Bramercevog, ali ako uzmete ono što je sinoć izjavio predsednik Srbije Tadić, da ima naznake, inforamcije ili kako hoćete, od nekog veoma značajnog u svetu, da će nam vratiti Kosovo, onda su izgleda čak i čuda moguća, možda će onda zaista Holandija da se povuče”, smatra Logar.




XS
SM
MD
LG