Dostupni linkovi

Čeličana u Zenici obustavila proizvodnju nakon izlijevanja otpadnih voda u Bosnu


Pogled na željezaru ArcelorMittal u Zenici, Bosna i Hercegovina, 23. septembar 2019.
Pogled na željezaru ArcelorMittal u Zenici, Bosna i Hercegovina, 23. septembar 2019.

Otpadne vode su se izlile u rijeku Bosnu kod Zenice iz predtretmanskog kanala za pročišćavanje otpadnih voda u pogonu "Čeličana".

Proizvodnja u pogonu je zaustavljena, a željezara ArcelorMittal radi na sanaciji, saopćila je 1. februara Federalna uprava za inspekcijske poslove Bosne i Hercegovine.

U utorak, 31. januara, aktivisti za zaštitu rijeke Bosne izvijestili su da se u Bosnu ulijeva crvena tečnost koja je obojila rijeku u tom dijelu njenog toka.

Na teren u središnjoj Bosni su poslani inspektori Federalnog vodnog inspektorata, a inspekcijski nadzor se nastavlja.

ArcelorMittal Zenica o incidentu

ArcelorMittal Zenica je u saopćenju naveo da je uzrok incidenta - oštećenje podzemnog zida šahta DHD sistema, koji je spojen na kanalizacionu mrežu.

"DHD sistem je dizajniran za prečišćavanje vode koja se koristi za mokro prečišćavanje gasova tokom procesa proizvodnje čelika. Ovo je sistem za mokro otprašivanje koji sprječava emisije čvrstih čestica u vazduh i iste se sakupljaju upotrebom vode. Mulj se odvaja i suši, a zatim se voda vraća u cirkulaciju. Riječ je o potpuno zatvorenom sistemu koji ni u jednom trenutku ne predviđa ispuštanje mutne vode u rijeku", navodi se.

Ističu da je "nakon detaljne istrage ustanovljeno je da je došlo do probijanja zida podzemnog šahta, vrlo moguće usljed geoloških pomjeranja tla".

A kada je riječ o crvenoj boji rijeke Bosne, iz ArcelorMittala Zenica kažu da je "riječ o vizualnom efektu za koji nije utvrđeno da je uzrokovao štetan utjecaj po okoliš".

"Crvena zamuljena voda testirana je u našoj laboratoriji i ustanovljeno je da sadrži uglavnom željeznu prašinu i krečnjak. Dakle, sastoji se od tvari koje se inače nalaze u tlu. Čekamo rezultate analize iz Agencije za vodno područje rijeke Save, ali potvrda inspektora da nije bilo mrtve ribe potvrđuje naše razumijevanje", ističe se u saopćenju.

"Proizvodnja u pogonu je odmah obustavljena, a subjekt nadzora od jučer poduzima mjere na sanaciji kanala, koje nadgleda glavni federalni vodni inspektor. U toku dana je predviđeno probno puštanje proizvodnje, kako bi se utvrdila uspješnost sanacije. Trenutno je iz kanala vidljiv trag netretirane otpadne vode koja je zaostala u cijevima ili zemlji", saopćila je inspekcija.

Inspektori su naveli da je do istjecanja došlo ''iz još uvijek neutvrđenih razloga''.

Inspekcija na mjestu izlijevanja otpadnih voda
Inspekcija na mjestu izlijevanja otpadnih voda


Federalnu inspekciju su obavijestili aktivisti Rijeke Bosne i Hercegovine "Budi promjena", koji su na Facebook stranici objavili fotografije i video sa lica mjesta.

''Oko 7.30 sati uočio sam incident na rijeci Bosni, jer je bila boje krvi. Nikad u takvom stanju nismo zatekli rijeku Bosnu. Poslao sam obavijest vodnom inspektoru, alarmirao ga, poslao općinskoj inspekciji i izašao na teren'', kazao je dan ranije Safet Kubat, aktivista ove organizacije za RTV Zenica.

Inspektori su u srijedu naveli kako su obišli vodotok rijeke Bosne nizvodno od Zenice do grada Zavidovići te da ''nije uočen pomor ribe''.

ArcelorMittal Zenica najveći je proizvođač čeličnih proizvoda u regiji, a godišnje proizvede skoro milion tona.

Iz ArcelorMittala za RSE su kazali da "incident u rijeci Bosni predstavlja veliko iznenađenje, budući da godinama ulažemo u sisteme za smanjivanje utjecaja na okoliš i bilježimo značajna poboljšanja u ovoj oblasti".

XS
SM
MD
LG