Dostupni linkovi

Obustavljena istraga protiv ArcelorMittal-a Zenica zbog zagađenja okoliša


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, jednog od 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH), donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv bivšeg direktora i privrednog društva ArcelorMittal Zenica.

Oni su bili osumnjičeni za onečišćenje i ugrožavanje okoliša, a istraga je obustavljena, kako je saopšteno iz udruženja Ekoforum Zenica u utorak (24. novembra) zbog nedostatka dokaza.

Sudski vještak iz oblasti zaštite okoliša utvrdio je da "najznačajnije mjere iz Memoranduma o razumijevanju koji su kompanija ArcelorMittal i Vlada Federacije BiH potpisali 16. januara 2014. godine, nisu morale biti realizirane prije 30. septembra 2019. godine,” navodi se u saopštenju.

Zbog toga, kako piše u saopštenju, nema dokaza, da je kod okrivljenih 'postojala svijest o protivpravnosti postupanja', jer su bili u stalnoj komunikaciji s nadležnim organima sve do obnove okolinske dozvole 3. aprila 2017. godine.

"Tako je 'Memorandum o razumijevanju' postao pravni akt koji je iznad zakona, i kojim se može opravdati svaki postupak 'nesvjesnih' zagađivača", navodi se u saopštenju Ekoforuma Zenica.

ArcelorMittal, prema podacima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, godišnje emituje između 12.000 i 14.000 tona sumpor-dioksida i 2.000 tona prašine.

U Zenici, gradu u središnjoj BiH, su tokom godine naročito u području oko ove kompanije zabilježene i visoke vrijednosti taložnog praha sa sadržajem teških metala koji su posebno opasni po zdravlje stanovništva.

Tužilaštvo se poziva i na princip 'ne bis in idem', odnosno 'nemogućnost istovremenog vođenja prekršajnog i krivičnog postupka'.

Za pet godina naplaćeno je ukupno 233.200 konvertibilnih maraka (119.200 eura) kazni za prekršaje onečišćenja zraka, tla i vode te za neispunjavanje obaveza iz okolinskih dozvola, dodaju iz Ekoforuma Zenica.

Iz tog udruženja kažu kako će tužilaštvo ovu odluku dostaviti i Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu kako bi se provjerila odgovornost organa Federacije BiH.

"Zaboravljajući da je po tim krivičnim prijavama još 4. januara 2019. donesena odluka o neprovođenju istrage jer su prijavljeni ulagali napore na poboljšanju situacije i iznalaženju najboljeg rješenja", objašnjavaju iz tog udruženja.

Smatraju, kako je kantonalno Tužilaštvo u Zenici ovakvom odlukom poslalo poruku svim zagađivačima, stranim investitorima i državnim institucijama da mogu raditi šta žele, jer za to će platiti samo simbolične prekršajne kazne u iznosu od 128 KM dnevno.

"Toliko vrijedi zdravlje Zeničana o kojem se niko ne brine", naglašava Ekoforum Zenica.


Iz kompanije ArcelorMittal Zenica je ranije rečeno da su u kapitalne investicije i projekte zaštite okoliša do sada izdvojili više od 100 miliona KM, a najavili su i ugradnju novih filtera i sistema za praćenje emisija u zraku, koji će im, kako tvrde, omogućiti rad u skladu s okolinskom dozvolom i propisima.

XS
SM
MD
LG