Dostupni linkovi

Borrell telefonom razgovarao sa Vučićem i Thacijem, uskoro u Beogradu i Prištini


Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell je razgovarao telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hashimom Thacijem, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta šefa evropske diplomatije.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Borrell je posebno bio zainteresovan za formiranje nove kosovske vlade u razgovoru sa Thacijem i pozvao lidere stranaka na Kosovu da ubrzaju pregovore.

U bilateralnim razgovorima bilo je reči i o napretku i budućim perspektivama Kosova i Srbije na njihovom putu ka EU, uoči samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine.

Borrell je ponovio nameru da u narednim nedeljama poseti Kosovo i Srbiju.

”Visoki predstavnik potvrdio je svoj odlučan i lični angažman kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine ”, izjavio je novinarima njegov portparol Peter Stano.

Ovo bi trebalo da je prvi zvanični kontakt Borrella sa liderima Beograda i Prištine od kada je preuzeo dužnost visokog predstavnika.

Podsetimo, Josep Borrell je prilikom imenovanja istakao da će mu poseban fokus biti dijalog između Srbije i Kosova.

Obećao je da će prvu zvaničnu posetu u svojstvu šefa evropske diplomatije obaviti u Prištini ali do toga nije došlo jer na Kosovu nakon parlamentarnih izbora još uvek nije formirana vlast.

Predsedništvo Srbije: Borrell uskoro u Beogradu i Prištini

Visoki predstavnik Borrell je u razgovoru sa Vučićem najavio svoju skoru posetu Beogradu, kao i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine, posle formiranja prištinske vlade, saopšteno je iz predsedništva Srbije nakon razgovora.

Kako se navodi, predsednik Vučić je Borrellu rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine, kako se navodi, „neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi“, koja, dodaje se, „osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu“.

Vučić je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje, dodaje se u saopštenju njegovog kabineta.

„S tim u vezi je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen“, stoji u saopštenju na sajtu predsednika Srbije.

Dodaje se da je visoki predstavnik EU Borrell pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost, a da su dvojica sagovornika razgovarala i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.

Predsedništvo Kosova: Brzo formirati institucije i bezuslovno nastaviti dijalog

Predsednik Kosova Hashim Thaci saopštio je da se u telefonskom razgovoru sa Borrellom saglasio o potrebi što bržeg formiranja novih institucija na Kosovu.

“Svesni smo da nas čekaju velike obaveze i da je neophodno da što pre imamo novu vladu, koja će se suočiti sa izazovima i koja će sprovesti međunarodne obaveze Kosova“, naveo je Thaci, prenose iz njegovog kabineta.

Thaci i Borrell su se složili i oko potrebe nastavka bezuslovnog dijaloga Kosova i Srbije i neophodnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, a koji podrazumeva recipročno priznanje između dve države.

Thaci je zatražio da EU ispuni obaveze o ukidanju viza za građane Kosova s obzirom da su ispunjeni svi uslovi. Takođe je pozdravio najavljenu posetu Borrella Kosovu.

XS
SM
MD
LG