Dostupni linkovi

Opozicija RS: Priča o samoopredjeljenju RS može dovesti do Dejtona 2


Jelena Trivić
Jelena Trivić

Nebojša Vukanović i Jelena Trivić, poslanici Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, na konferenciji za novinare u Banjaluci, su izjavili kako su zaključci koje je Skupština Republike Srpske donijela u utorak ujutro, dnevna politika koju provodi Savez nezavisnih socijademokrata Milorada Dodika.

"Oni su usvojili ovih dvadeset zaključaka, ali opozicija nije željela da glasa i učestvuje u njegovoj sramno izrežiranoj predstavi u kojoj je on pobjegao i nije čekao da završi zadnji čin. Očekujemo da aktuelna većina od Nove godine počne sprovoditi ove zaključke da povratimo izgubljene nadležnosti i napokon vidimo te prve korake ka nezavisnosti, referendumu i samoopredjeljnju Republike Srpske. Jučer sam mu rekao da se igra sa opasnim stvarima. Potezanje stalno priče o blokiranju vlasti u Sarajevu i samoopredjeljnju, može dovesti do Dejtona 2 ili radikalnih mjera u kojima Republika Srpska može još više da se razvlasti“, poručio je Vukanović.

Trivić je kazala kako je sedmicama vladajuća većina u Skupštini Republike Srpske pisala jedinu tačku dnevnog reda Skupštine, a onda tražila na pauzi zasjedanja da je uskladi sa mišljenjem opozicije.

"S te strane mi je drago da smo kao opozicija pokazali jedinstvo u nepristajanju na licemjernu ponudu", kazala je Trivić.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine Republike Srpske kazao je u izjavi novinarima u Banjaluci kako zaključcima koje je ta zakonodavna institucija donijela u utorak ujutro, nisu ugrožena ničija prava u Bosni i Hercegovini.

"Potvrđena je dosljedna politika vladajućih stranaka u Republici Srpskoj koja se ogleda u opredjeljenju očuvanja institucija, nadležnosti Republike Srpske u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine", rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, rokovi za ispunjenje 20 zaključaka Skupštine RS nisu definisani, jer se radi o 'otvaranju procesa', odnosno, da se, kako je rekao, svi uključe.

"Partner se uvijek vidi u drugom dijelu Bosne i Hercegovine, Federaciji BiH. Očekujemo razumijevanje i da taj proces teče", poručio je Čubrilović.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je u utorak rano ujutro na posebnoj sjednici "Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture Bosne i Hercegovine i uticaju na položaj i prava tog bosanskohercegovačkog entiteta".

Poslanici su o ovoj informaciji kao jedinoj tački dnevnog reda raspravljali 15 sati.

Usvojeno je 20 zaključaka među kojima i onaj koji govori o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i zaključak kojim se najavljuje mogućnost novog ustava Republike Srpske, o kojem će se, kako je navedeno u zaključcima izjasniti i građani na referendumu.

U zaključcima se pored ostalog traži reakcija međunarodne zajednice i potpisnika Dejtona na donošenje akata koji, kako se navodi, razgrađuju sporazum.

Zaključke je predložila vladajuća većina predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Za usvajanje zaključaka od ukupno 83 narodna poslanika glasala su 53 prisutna, niko nije bio protiv niti suzdržan, a zasjedanje do ranih jutarnjih sati obilježile su burne rasprave i međusobne optužbe.

XS
SM
MD
LG