Dostupni linkovi

Bolton u Moskvi: Narušeni odnosi dvije zemlje


John Bolton ulazi u rezidenciju ruskog predsjednika na sastanak
John Bolton ulazi u rezidenciju ruskog predsjednika na sastanak

Ne miješajte se u američke izbore, poručio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton ruskim dužnosnicima sa kojima se susreo u Moskvi tokom dvodnevnog posjeta. Nije ništa postignuto, osim što su narušeni odnosi dvije zemlje, rekao je Bolton.

Bolton je nakon susreta sa ruskim šefom države Vladimirom Putinom kazao kako zapravo nema dokaza da je rusko miješanje utjecalo na ishod predsjedničkih izbora 2016, za što optužnica tereti dvadesetak Rusa. No, to je stvorilo veliko nepovjerenje između Washingtona i Moskve.

"Ono što je miješanje učinilo je stvaranje nepovjerenja i neprijateljstva, a posebno se to odrazilo na izostanak bilo kakvog napretka u međusobnim odnosima. To je gubitak za obje zemlje, a posebno za Rusiju. To je lekcija, Dakle, ne miješajte se u američke izbore", rekao je Bolton.

Rusija je u više navrata negirala bilo kakvo miješanje u američke izbore, iako je Putin izjavio da bi neki "patriotski" nastrojeni hakeri možda to i radili.

Američki tužitelji optužili su grupu agenata ruske vojne obavještajne službe za hakerski upad u izborni štab Demokratske stranke usred predizborne kampanje 2016, te za curenje stranačkih dokumenata WikiLeaksu, što je narušilo ugled demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Aktivisti demonstriraju ispred Bijele kuće zbog navoda o miješanju Rusije u izbore u SAD i nose natpis "Izdaja"
Aktivisti demonstriraju ispred Bijele kuće zbog navoda o miješanju Rusije u izbore u SAD i nose natpis "Izdaja"

U drugoj optužnici, američki specijalni savjetnik Robert Mueller optužio je 13 Rusa da rade za takozvanu tvornicu trolova u Sankt Peterburgu poznatiju pod imenom Internet Research Agency koja je navodno širila dezinformacije i pokušala manipulirati američkim biračima na Facebooku i drugim društvenim mrežama tokom kampanje.

Podsjetimo da je prije nekoliko dana, 19. oktobra, ruska državljanka optužena da je osigurala financijska sredstva za plan Kremlja u „ratu s informacijama" protiv Sjedinjenih Država, uključujući pokušaj utjecaja na izbore za Kongres idućega mjeseca.

Bolton je 22. oktobra ruskoj radijskoj stanici Eho Moskva ponovio da je miješanje u izbore "glavna prepreka" Washingtonu i Moskvi za postizanje sporazuma o pitanjima u kojima dvije zemlje imaju zajednički interes.

Poruke savjetnika za nacionalnu sigurnost stigle su u trenutku kada je New York Times izvijestio da su Sjedinjene Države pokrenule sajber kampanju usmjerenu na navodne ruske operativce kako bi se spriječilo njihove djelovanje i širenje lažnih informacija uoči izbora 6. novembra.

U međuvremenu je i Microsoft saopćio da već dvije godine prati ruske hakere, te da ima dokaze na osnovu kojih bi se mogao dobiti sudski nalog za pretragu šest web stranica koje je dizajnirala hakerska grupa „Fancy Bear" bliska ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, ista ona koja je upala u Nacionalni komitet Demokratske stranke tokom izbora 2016.

U susret novembarskih izbora, za koje CNN piše da bi mogli odlučiti sudbinu predsjednika Trumpa, Facebook je otkrio novu kampanju vrlo sličnu onoj koja je podijelila Amerikance i prije dvije godine.

Iako Moskva negira miješanje u izbore u drugim zemljama, po svemu sudeći imala je prste u izborima u Nizozemskoj, Austriji, Norveškoj, Francuskoj, Njemačkoj i drugdje.

Novi britanski šef diplomacije Jeremy Hunt pozvao je SAD i EU da stanu "rame uz rame" protiv onoga što radi Rusija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG