Dostupni linkovi

Ujedinjeni protiv Putinovog 'otrova'


Američki i ruski predsjednici Donald Tramp i Vladimir Putin
Američki i ruski predsjednici Donald Tramp i Vladimir Putin

Sjedinjene Države su objavile da će uvesti nove sankcije Rusiji nakon što je utvrđeno da je Moskva upotrijebila nervni otrov protiv bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji. Rusija optužbe smatra neutemeljenim te odbacuje odgovornost za napad, dok zvanični London pozdravlja američku odluku.

SAD poručuju da će uslijediti i druga serija sankcija nakon 90 dana, ukoliko Rusija ne bude osigurala "pouzdano uvjerenje" da više neće koristiti hemijsko oružje.

Sankcije, poruka Moskvi

Rusija je u martu koristila nervni agens na britanskom tlu u pokušaju ubistva bivšeg dvostrukog agenta, u napadu koji je otrovao bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer, ubio majku troje djece, te terorizirao zajednicu Salisburija, podsjeća Vol strit žurnal (Wall Street Journal). Britanija, Sjedinjene Države i drugi saveznici protjerali su ruske špijune nakon napada, a u srijedu je Trampova administarcija najavila jače kaznene mjere. Bilo je i vrijeme, ocjena je ovog lista.

Sjedinjene Države su na osnovu Zakona o kontroli hemijskog i biološkog oružja i Zakona o eliminaciji ratova utvrdile da je Rusija "koristila hemijsko ili biološko oružje u suprotnosti s međunarodnim pravom".

Moguće je da je Bijela kuća oklijevala s reakcijom jer je zakon iz 1991. godine vrlo određen i ne daje izvršnoj vlasti mnogo prostora. Zakon nameće obavezne sankcije na "izvoz robe osjetljive za nacionalnu sigurnost i tehnologije". Ako Rusija ne udovoljava određenim uvjetima, kao što je pristanak na "inspekcije na licu mjesta", zakon propisuje daljnju kaznu, što bi moglo uključivati kontrolu izvoza i uvoza, zabranu ruskih letova u SAD i smanjenje diplomatskih odnosa, pojašnjava WSJ.

Napad u Salisburiju promijenio je stav britanske javnosti i premijerke Tereze Mej (Theresa May) prema Rusiji, a nakon samita u Helsinkiju kada je predsjednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) bio tako obziran prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu (Vladimir Putin) , nove sankcije također su korisna poruka Moskvi da bezobzirno ponašanje ima cijenu.

Odupiranje Rusije

BBC piše da nove sankcije stupaju na snagu 22. avgusta ili malo prije ili poslije tog datuma, a odnose se na izvoz osjetljivih elektronskih komponenti i drugih tehnologija.

U tekstu se ističu navodi neimenovanog zvaničnika koji je rekao da je ovo tek treći put da su SAD označile zemlju koja je koristila hemijsko ili biološko oružje protiv svojih državljana.

“Prethodni slučajevi su bili Sirija i Sjeverna Koreja za ubistvo Kim Džong-nama, polubrata sjvernokorejskog lidera Kim Džong-una, koji je poginuo kada mu je na aerodromu u Kuala Lumpuru u lice prosut visoko toksičan nervni agens VKS”, dodaje BBC.

Osim toga, BBC-ijev Geri O Donahju (Gari O'Donoghue) u analizi predviđa da će se Rusija vjerovatno oduprijeti.

On dodaje da ovi zahtjevi mogu da se odnose i na otvaranje lokacija zbog inspekcije u Rusiji – što je potez kome bi se Moskva vjerovatno protivila.

“Do sada se predsjednik SAD nije oglasio oko ovog posljednjeg poteza - što bi moglo da oteža njegove pokušaje da razvije novi, topliji odnos s Putinom.”

Sankcije u pravom trenutku

Od Moskve se ne očekuje da prihvati zahtjeve sadržane u američkom zakonodavstvu, u kojem se predviđa da Rusija otvori svoja naučna i sigurnosna postrojenja za međunarodne inspekcije kako bi procijenile da li Rusija proizvodi hemijsko i biološko oružje i krši međunarodno pravo. To ocjenuje britanski Gardijan (The Guardian) i prenosi tvrdnje američkog zvaničnika koji je rekao da se oko polovine američkog izvoza u Rusiju odnosi na osjetljive komponente koje su sada predmet sankcija.

Zvaničnik je, kako prenosi londonski dnevnik, rekao da bi vrijednost pogođenog izvoza mogla da bude "na stotine miliona dolara".

“Visoki zvaničnik nije želio da potvrdi da su nove obavještajne informacije izazvale sankcije, ali one dolaze u vrijeme kada se čini da su vlasti u Velikoj Britaniji napredovale u istrazi. Kako je Gardijan otkrio ove sedmice, britanska vlada je spremna da podnese zahtjev Moskvi za ekstradiciju dvojice Rusa osumnjičenih za izvršenje napada u Salisberiju”, navodi list.

Gardijan podsjeća i da ako Rusija ne ispuni rok od 90 dana u kome treba da se odrekne upotrebe hemijskog i biološkog oružja i da osigura pristup inspektorima, predsjednik je dužan da nametne daleko šire sankcije koje će utjecati na diplomatske odnose, trgovinu s Rusijom, bankarske kredite i prava za slijtanje za rusku nacionalnu aviokompaniju Aeroflot.

“Taj rok, koji će verovatno biti ključni test Trampove politike prema Rusiji, pada skoro u isto vreme kada i kongresni izbori koji su ključni za budućnost administracije.”

Diplomatsko oružje protiv Moskve

Objava Stejt Departmenta u uvođenju sankcija došla je tri i po sedmice nakon sastanka američkog i ruskog predsjednika u Finskoj. Sastanak je izazvao ljutite reakcije i demokrata i republikanaca, koji su rekli da je ponašanje Trampa bilo nedolično, s obzirom na dokaze da je Rusija intervenirala tokom američkih izbora 2016. godine, piše Njujork Tajms (The new York Times).

Prije sastanka, zvaničnici administracije su insistirali da, bez obzira na javne izjave predsjednika, Sjedinjene Američke Države imaju u pripremi već provjereno diplomatsko oružje protiv Moskve, navodi list.

U tekstu se podsjeća da se kao odgovor na pokušaj trovanja, Trampova administracija pridružila više od dvadeset zapadnih zemalja u protjerivanju preko od 150 ruskih diplomata, uključujući 60 iz Sjedinjenih Država.

Rusija je odgovorila sličnim brojem diplomatskih protjerivanja i naložila je zatvaranje konzulata Sjedinjenih Država u Sankt Peterburgu, drugom gradu po veličini u Rusiji.

Putin lobirao Trampa za kontrolu naoružanja

U danu kada se svijet bavi novim američkim sankcijama Moskvi, portal Politiko (Politico) objavio je sadržaj ruskog dokumenta koji je Putin predao predsjedniku Trampu tokom sastanka u četiri oka u Helsinkiju prošlog mjeseca.

“Zahtjevi se odnose na nove razgovore o kontroli nuklearnog oružja i zabrani oružja u svemiru”, piše Politiko i dodaje da su takođe imali uvid u verziju dokumenta na ruskom jeziku koji je nosio naslov na ćirilici "Dijalog o problemu kontrole naoružanja".

Portal navodi da je Bijela kuća odbila da komentariše dokument.

Politiko otkriva da ruski dokument predlaže petogodišnje produženje takozvanog novog START sporazuma koji ograničava nuklearno oružje.

“Rusija predlaže da dvije zemlje "razmotre mogućnost petogodišnjeg produženja" sporazuma, koji ističe početkom 2021. godine, " uz razumijevanje da će se postojeći problemi vezani za implementaciju Sporazuma riješiti", kaže se u dokumentu i dodaje:

“Ruski dokument takođe podiže izglede za novi svemirski sporazum koji sprječava obje zemlje da postavljaju oružje u orbiti, pozivajući dvije zemlje da "razgovaraju o neplasiranju oružja u svemir".

Portal dodaje i da se apel Rusije odnosio i na rastuće tenzije u istočnoj Evropi, kao i na prijedlog da Vošington i Moskva "preduzmu mjere kako bi spriječili incidente dok nastavljaju s vojnim aktivnostima u Evropi“.

XS
SM
MD
LG